Kuzey Kıbrıs'ta, son yılların en büyük orman yangınına müdahale sürüyor: Yangın köyleri tehdit etmeye başladı

KKTC'de, Mersinlik bölgesinde başlayan ve 3'üncü gününe giren yangında, İHA tespitine göre 12 bin dönümlük bir alan yandığı açıklandı. Mersinlik'teki yangının 1995'ten bu yana ülkede yaşanan en büyük yangın olduğu değerlendiriliyor

Fotoğraf: Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Gazimağusa'ya bağlı Ağıllar ile Mersinlik köyleri arasındaki dağlık ve ormanlık alanda 21 Haziran Salı günü başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle şiddetini artırdı.

İskele'ye bağlı Mersinlik'te 21 Haziran'da 16.00 saatlerinden beri devam eden yangına karşı seferberlik sürerken, rüzgarın etkisini artırmasıyla alevler bazı köyleri tehdit etmeye başladı. Mersinlik köyü civarındaki diğer köyler de alevlerin tehdidi altında. 

Gece saatlerinde rüzgarla birlikte şiddetlenen yangının kontrol altına alınamamasının ardından havanın aydınlanmasıyla birlikte yeniden yangına havadan müdahale başladı. 
 

aa2.jpg
Fotoğraf: AA

 

İHA'ların tespitine göre 12 bin dönümlük bir alan yandı

İskele'nin Mersinlik bölgesinde başlayan ve 3'üncü gününe giren yangında, İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) tespitine göre 12 bin dönümlük bir alan yandığı açıklandı.

 Yangının 3'üncü gününde, Kriz Komitesi'nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında çalıştığı da duyuruldu.
 

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)
Fotoğraf: Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)

 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, devam eden yangınla ilgili yerinde inceleme yapmak üzere yeniden bölgeye geldi. 

Tatar, Ardahan köyünde kurulan koordinasyon merkezinde orman yangınlarına ilişkin çalışmaları inceledi ve bilgi aldı.
 

aa 4.jpg
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, yangına havadan ve karadan müdahalenin sürdüğünü söyledi / Fotoğraf: AA

 

Türkiye'den gelen İHA'ların havadan keşif yaparak alevlerin yoğun olduğu bölgeleri tespit ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu bilgilerin Ardahan'daki koordinasyon merkezine iletildiği ve buradan da havadaki yangın söndürme araçlarına aktarıldığını açıkladı.

İHA'ların ölçümüne göre Ardahan-Topçuköy-Mersinlik-Tatlısu bölgelerinde 18 kilometrelik bir alanın yangından etkilendiğini söyleyen Tatar; alevlerin yer yer devam ettiğini, Kıbrıs'ın güneyinden gönderilen yangın söndürme uçakları ve helikopterlerin de havadan müdahaleye devam ettiğini bildirdi.
 

Yenidüzen.jpg
Fotoğraf: Yenidüzen

 

Güney Kıbrıs, İngiliz Üsler Bölgesi ve Türkiye'den yardımlar sürüyor

Alevlerin yer yer devam ettiğini aktaran Tatar, Türkiye'den ve Kıbrıs Rum kesiminden yangın söndürme uçakları ve helikopterlerin de havadan müdahaleye devam ettiğini bildirdi.

Olay yerinden son gelişmeleri aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, yangına müdahale için Güney Kıbrıs'tan 2 küçük yangın söndürme uçağı geldiğini ve bugün de bu yardımların süreceğine ilişkin bilgi aldıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK), KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK), Polis Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Teşkilatı'nın hummalı bir çalışma içerisinde olduğunu aktaran Tatar, Türkiye'den de 2 yangın söndürme uçağının yolda olduğunu belirtti.
 

AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Ayrıca Tatar, gün içerisinde İngiliz Üsler Bölgesinden helikopterlerle, İsrail'den söndürme uçağının da yangına müdahale çabalarına dahil olabileceğini söyledi.

İlgili tüm birimlerin çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Tatar, "Şiddetli rüzgar nedeniyle maalesef büyük bir alan yanmıştır. Bununla birlikte can kaybı olmaması tesellimizdir. Devletimiz tüm olanaklarıyla buradadır ve gereken yapılmaktadır, yapılacaktır" diye konuştu.
 

 

Mersinlik tahliye edildi, Ardahan için de tahliye kararı verildi

Kuzey Kıbrıs'ta en son bu büyüklükte bir yangın 1995 yılında Beşparmak Dağları'nda yaşanmıştı. Şu anda Mersinlik bölgesinde yanan alanın 1995'teki Beşparmak Dağları yangınından daha büyük olduğu tahmin ediliyor. 

Mersinlik'te iki gecedir kontrol altına alınamayan yangın sonucunda, her yerden "yardım" çağrısı yapılıyor, tanker ve iş araçları Tatlısu ve İskele'ye çağrılıyor.

Tatlısu bölgesinde yangın tehlikesinin şimdilik bulunmadığı belirtilirken, Mersinlik köyü sakinleri tahliye edildi, halk evleri boşalttı.
 

Tak 3.jpg
Fotoğraf: Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)

 

Yangının rüzgarın da etkisiyle yerleşim yerlerini de tehdit ettiği söyleniyor. Ardahan köyü için tahliye kararı verildi. Topçuköy'de de tahliye hazırlığı yapıldığı ancak henüz başlamadığı belirtildi.

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu'nun verdiği bilgiye göre Mersinlik köyü tahliye edilirken, yangının ev ya da mandıralara sıçramaması için çalışma yapıldığını söyledi.
 

aa3.jpg
Fotoğraf: AA

 

Bugün yangının tamamen kontrol altına alınması hedefleniyor

Son durum hakkında açıklamalarda bulunan KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, bugün yangını tamamen kontrol altına almayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Oğuz, Güney Kıbrıs, İngiliz Üsler Bölgesi ve Türkiye'nin de yardımıyla bugün toplam 6 uçak ve 3 helikopterle müdahalelerin süreceğini söyledi.

Akşam saatlerine kadar yangının söndürülmesinin hedeflendiğini söyleyen Oğuz, "Batıdan başlayıp kuzey doğuya doğru giderek tamamen yangını söndüreceğiz" dedi.


Fuat Oktay, askeri helikopterle yangın bölgesine gitti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, çalışma ziyareti kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geldi.
 

tak.jpg
Fotoğraf: Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)

 

Oktay, ziyaret kapsamında ilk olarak 21 Haziran'dan bu yana Mersinlik köyünde devam eden yangını söndürme çalışmalarını incelemek ve yetkililerden bilgi almak üzere bölgeye gitti.

Ercan Havalimanı'nda bekleyen askeri helikopterle bölgeye giden Fuat Oktay'a KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz da eşlik ediyor.

 

 

Independent Türkçe, Kıbrıs Postası, Yenidüzen, AA

DAHA FAZLA HABER OKU