Google Çin için tasarladığı sansürlü arama motoru projesi Dragonfly'ı sonlandırıyor

Teknoloji devi Çinli istihbarat ajanlarının arama motorunu filtrelediği iddialarını da reddetti

 ABD'li yatırımcı Peter Thiel Google’ı Çinli ajanlar tarafından filtrelenmekle suçlamıştı (Reuters) 

Google nihayet Çin için sansürlü bir arama motoru inşa etmeye yönelik tartışmalı projesini "sonlandırdığını" açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Senatosu Adalet Komitesi’ndeki bir oturumda konuşan Google Devlet İşleri ve Kamu Politikası Başkan Yardımcısı Karan Bhatia “Dragonfly” projesinden vazgeçildiğini söyledi.

Bhatia Google’ın içerik politikalarına dair ifade vermek için başkent Washington’da komitenin karşısına çıkmadan saatler önce ABD Başkanı Donald Trump da Google’ın vatan hainliği yapıp yapmadığını soruşturmak üzere şirkete “bir göz atacağını” söylemişti. Trump’ın açıklaması, ABD'li yatırımcı Peter Thiel’in Google’ın Çinli ajanlar tarafından filtrelendiği iddiasının ardından gelmişti.

Komite’deki oturumda Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley’ye ifade veren Bhatia Çinli istihbarat ajanlarının arama motorunu filtrelediğine dair herhangi bir kanıt görmediklerini ve şirketlerinin Çin’le az iş yaptığını söyledi.

Bhatia “Bugün diğer büyük teknoloji şirketleriyle kıyaslandığımızda, Çin’de aslında çok az iş yapıyoruz” diye konuştu

 

karan bhatia.jpg
Karan Bhatia Senatörlere ifade verirken (AFP)

 

Ancak Senatörlerin soru yağmuruna tutulan Bhatia Çin’deki içeriklerin sansürlenmediğine veya içerik denetimi politikalarının üçüncü bir tarafın kontrolüne sunulduğuna yönelik taahhüt vermeyi reddetti.

Şirketin söz konusu taahhütleri vermemesini sert biçimde eleştiren Hawley ise şunları söyledi:

Açıkça, şirketinize olan güvenimizin, sabrımızın ve tekelinizin davranışlarının süresi doldu. Artık biraz hesap verme zamanı.

Thiel’in eyalet ve federal düzeydeki çeşitli Cumhuriyetçi politikacıları finansal olarak desteklediği biliniyor. Bunlara Google’ın arama ve reklam işlerinin etkilerine dair endişelerini dile getiren Trump ve Hawley de dahil.

Facebook’un kurulmasından kısa bir süre sonra şirkete yatırım yapan teknoloji milyarderi Thiel aynı zamanda online reklam harcamalarında Google’ın en büyük rakibi olan sosyal medya şirketinin de direktörü.

Thiel aynı zamanda tıpkı Google gibi devletlerin teknoloji sözleşmelerinin güvenliğini sağlamak için yarışan software veri analiz şirketi Palantir Technologies’de de yöneticilik yapıyor.

 Ajanslardan yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU