"İran ajanları" uyarılarına rağmen İsrailli turistler Türkiye'ye gelmeye devam ediyor

Bir yolcu "Hiçbir şeyden korkmuyorum" derken, başkasıysa seyahat etmekten çekindiğini söyledi

İsrail'deki Ben-Gurion Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'ye seyahat etmek isteyen turistler kuyruk oluşturdu (Maya Margit / The Media Line)

İran'ın Türkiye'deki İsrailli turistleri kaçırma planının ortaya çıkmasının ardından Tel Aviv'in seyahat uyarılarına rağmen İsrailliler, Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. 

İsrailli Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre çarşamba günü Tel Aviv'deki Ben-Guiron Uluslararası Havalimanı'ndan Türkiye'ye karşılıklı 43 uçuş gerçekleştirildi.

Söz konusu uçuşlarda toplamda 7 bin 900 yolcunun seyahat ettiği belirtildi.

ABD'li haber kanalı The Media Line'a konuşan ve kimliğini paylaşmayan İsrailli yolculardan biri, "Ben ordudaydım, hiçbir şeyden korkmuyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir başka yolcuysa Türkiye'ye çocuklarının yanına gittiğini fakat seyahat etmekten korktuğunu söyledi.  

İsrail basınında pazar günü çıkan haberlerde İran'ın Türkiye'de yaşayan İsraillileri hedef aldığı, Mossad'ın sağladığı bilgilerle geçen ay harekete geçen MİT'in saldırıyı durdurduğu yazılmıştı.

Söz konusu operasyonda Türkiye'deki İsrailli bir çift, İranlı ajanlar tarafından saldırıya uğrayacakları gerekçesiyle apar topar ülkelerine geri gönderilmişti.

Pazartesi günüyse İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Türkiye'deki İsraillilerin en kısa sürede ülkelerine dönmesi gerektiğini duyurmuştu.

Lapid, İran ajanlarının öldürmek ve kaçırmak için İsraillileri hedef aldığını savunarak, yurttaşların İstanbul'a seyahat etmemesi çağrısında da bulunmuştu.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Birimi de Türkiye'ye seyahat tehlikesine dair uyarı seviyesini en üst dereceye çıkarmıştı. 
 


Tel Aviv'in açıklamalarının ardından salı günü Ankara'nın duyurusunda, doğrudan İsrail'e atıfta bulunulmadan seyahat uyarılarının "farklı uluslararası gelişmelerle ve motivasyonlarla ilişkili olduğu" belirtmiş, Türkiye'nin seyahat için güvenli olduğu ifade edilmişti

Ayrıca İsrail, İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Albay Hasan Sayad Hüdayi'nin 22 Mayıs'ta öldürülmesinin ardından Tahran'ın İsraillilere yönelik "intikam saldırısı" tehdidinin arttığını öne sürmüştü. İran ise suikasttan İsrail'i sorumlu tutmuş ve karşılık vereceğini bildirmişti.

Öte yandan söz konusu kaçırma girişiminin ve Mossad-MİT işbirliğiyle düzenlenen operasyonun Hüdayi'nin ölümünden önce yapıldığı ifade edilmişti.

İsrail benzer bir seyahat uyarsını Hüdayi'nin öldürülmesinin ardından 30 Mayıs'ta da yapmıştı. Channel 12'nin aktardığına göre İsrailli güvenlik yetkilileri, Türkiye'deki 100'den fazla İsrailliyi arayarak İranlı ajanların saldırısına uğrayabileceklerini ve ülkelerine dönmeleri gerektiğini söylemişti.



Independent Türkçe, Jerusalem Post, The Media Line, Arab News, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU