Uluslararası Af Örgütü: Rusya Harkov'da yüzlerce sivili, misket bombaları da kullanarak öldürdü

Araştırmada, Rusya'nın sivilleri alışveriş yaptıkları sırada, yemek yardımı beklerken ya da sadece sokakta yürürken, misket bombaları ve hedef gözetmeksizin yapılan saldırılarda öldürdüğü sonucuna varıldı

Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatı ile ilgili yeni rapor yayımladı. 

Raporda, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkov kentinde "ayrım gözetmeden yaptığı bombardımanlarla" yüzlerce sivili öldürmek ve büyük oranda yasaklı olan misket bombalarını kullanmakla suçlandı.

Uluslararası Af Örgütü, Rus güçlerin defalarca 9N210/9N235 tipi misket bombaları ve "parça tesirli mühimmat" kullandığına dair kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Araştırmada, Rusya'nın sivilleri alışveriş yaptıkları sırada, yemek yardımı beklerken ya da sadece sokakta yürürken, misket bombaları ve hedef gözetmeksizin yapılan saldırılarda öldürdüğü sonucuna varıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgütün kıdemli kriz müdahale danışmanı Donatella Rovera BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu silahlar hiçbir şekilde kullanılmamalı, bunlar hedef odaklı değil, alansal silahlar. Yıkıcı bir etkileri oluyor ve çok sayıda sivilin ölmesine neden oluyorlar" dedi.

Rovera bu silahların etkisinin Rusya tarafından bilindiğine dikkat çekerek "Bu silahları kullanmak, sivilleri doğrudan hedef almakla aynı anlama geliyor. Rusya'nın bunları kullanma kararı, sivillerin yaşamına saygı duymadığının bir göstergesi" diye konuştu.

İçinde birçok küçük mayın bulunduran ve belirli aralıklarla patlayan bombalar, parça tesirli mühimmat kapsamına giriyor.

Rusya daha önce misket bombası kullandığına dair suçlamaları reddetmiş ve sadece askeri hedefleri vurduğunu iddia etmişti.

Birleşmiş Milletler geçen ay, Rusya'nın Ukrayna'daki yerleşim alanlarında en az 24 kez misket bombası kullandığına dair güvenilir bilgiler olduğunu bildirmişti.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU