Putin, ‘Ukrayna’ adımını Rusya Çarı Büyük Petro’nun politikalarına benzetti

Putin, "Ülkemizin tarihinde geri çekilmek zorunda kaldığımız dönemler oldu, ancak sadece gücümüzü yeniden kazanmak ve ilerlemek için” dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Fotoğraf: EPA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi politikalarını, Rus Çarı Büyük Petro’nun 18. yüzyılda İsveç ile savaşırken, İsveç’in topraklarının bir kısmını, Finlandiya, Estonya ve Letonya’nın bazı kısımlarını işgal ettiği politikalara benzetti.

AFP’nin haberine göre, Putin başkent Moskova'da Büyük Petro’nun 350. yaşı için açılan sergide bir grup genç girişimci ile bir araya geldi.

Putin gençlere hitaben konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Şaşırtıcı, ama neredeyse hiçbir şey değişmedi. Büyük Petro, 21 yıl boyunca Büyük Kuzey Savaşı’nda savaştı. İsveç ile savaşırken bir şeyler aldığı izlenimine kapılabiliriz. Ancak kimsenin elinden bir şey almıyordu, onları geri alıyordu. Yeni bir başkent (St. Petersburg) kurduğunda, Avrupa ülkelerinin hiçbiri bu toprakları Rusya’ya ait olarak tanımadı. Bütün dünya onu İsveç’in bir parçası olarak görüyordu. Ancak çok eski zamanlardan beri, Slavlar orada Fin-Macar halklarının yanında yaşadılar.”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısına atıfta bulunan Putin, “Görünüşe göre toprağı geri almamız ve güçlendirmek bize düştü. Evet, ülkemizin tarihinde geri çekilmek zorunda kaldığımız dönemler oldu, ancak sadece gücümüzü yeniden kazanmak ve ilerlemek için” dedi.

İsveç’in Büyük Kuzey Savaşı’ndaki (1700-1721) yenilgisi, Rusya’yı Baltık Denizi’nde büyük bir güç ve Avrupa sahnesinde önemli bir oyuncu haline getirdi.

Rusya, 1682’den 1725’teki ölümüne kadar önce çar, sonra imparator olarak hüküm süren, imparatorluk ile Avrupa arasındaki yakınlaşma üzerinde çalışan Büyük Çar Peter’ın doğumunun yıldönümünü kutluyor.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU