Kendini kale direğine bağlayan aktivist: Daha da radikalleşeceğiz

"John Lennon'ın ikizi" diye adlandırılan eylemci, "Eğlenceli olduğu için değil, çaresizlikten yapıyoruz" dedi

Ünlü tabloid gazete Daily Mail, McKechnie'yi gözlükleri ve saç kesimi nedeniyle The Beatles'ın efsane üyesine benzeterek "John Lennon'ın ikizi" diye nitelemişti (Just Stop Oil / YouTube)

Birleşik Krallık'taki (BK) bir maçta kendini kale direğine bağlayan çevre aktivisti Louis McKechnie, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında, "Eğlenceli olduğu için değil, çaresizlikten yapıyoruz" dedi.

21 yaşındaki aktivist, 17 Mart'ta Premier Lig'de Newcastle ve Everton arasında oynanan maçtaki protestosuna dair "Gerçekten korktum. 40 bin kişi 'Şerefsiz!' diye bağırıyordu" ifadelerini kullandı.

McKechnie üzerinde "Petrolü durdurun" yazan bir tişört giyerek sahaya girmiş, plastik kelepçeyle kendisini boğazından kale direğine bağlayıp maçın 7 dakika durmasına neden olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petrolü Durdurun (Just Stop Oil) adlı grubun üyesi McKechnie, taraftarların futbol seyrini engellediği için arada suçlu hissetse bile eyleminde haklı olduğunu savunarak, "Bu protestoyu onlar adına da yapmıştım. Hükümet onlara yalan söylüyor ama gerçeği bilme hakları var" dedi.

Petrolü Durdurun ekibindeki aktivistler, BK hükümetinden petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların yasaklanmasını talep ediyor.

Maçta öfkeli seyircilerden birinin gelip kafasına tekme attığını fakat bir şey hissetmediğini söyleyen McKechnie, protestonun ardından yüzlerce ölüm tehdidi aldığını da belirtti.

"Yöntemlerimi onaylamalarına gerek yok sadece mesaja katılmalarını istiyorum" diyen aktivist hakkında müsabaka sırasında sahayı istila ettiği ve mülke izinsiz girdiği için nisanda dava açıldı.
 


Aktivist, şiddet içermediği sürece protestolarını sürdürmeye kararlı olduğunu söyleyerek, "Bunu eğlenceli olduğu için değil, çaresizlikten yapıyoruz. Eğer yaptıklarımız işe yaramıyorsa, dozajı daha da artırmamız gerekecek. Daha radikal ve daha şoke edici olacağız. İstediğimiz için değil, seçeneğimiz olmadığından" ifadelerini kullandı.

McKechnie, geçen yıl kasımda BK'deki evlerde daha iyi izolasyon yapılması için protesto düzenleyen Insulate Britain grubuyla bir otobanda oturma eylemine katılmıştı. Bunun üzerine tutuklanan aktivist, 17 Kasım'da 21. yaş gününde 6 hafta hapis cezası almıştı.

Şimdiye dek 20 kez gözaltına alınan aktivistin babası Alex ise oğluyla gurur duyduğunu söyleyerek, "Çatışmadan kaçınmıyor. Doğru zamanda doğru yerde oluyor. Bunu görmek bir ebeveyn için mutluluk verici" dedi.



Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU