Avustralya Başbakanı, Endonezya Cumhurbaşkanı'yla bambu bisikletlere bindi

Albanese, resmi görüşmeler öncesi Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'yla bisiklet sürdü

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Cakarta'daki Kalibata Kahramanları Mezarlığı'nda düzenlenen çelenk koyma töreninden ayrılırken (AP)

Ülkeye gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde iklim değişikliği, güvenlik ve ticaret konularında daha güçlü işbirliği taahhüdü veren Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'yla beraber bambu bisikletlere bindi.

Albanese resmi görüşmelere katılmadan önce, başkent Cakarta'ya yaklaşık 56 kilometre uzaklıktaki Bogor kentindeki cumhurbaşkanlığı sarayında bisiklet sürerek Widodo'ya eşlik etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni seçilen Avustralya Başbakanı, Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisiyle etkileşime girmenin önemini vurgulayarak, "Hükümetimin iddialı iklim hedeflerine sadık kalarak, net sıfır salımlı bir dünyaya birlikte geçerken, bölgemizin her yerinde uygun fiyatlı, güvenilir ve emniyetli temiz enerjiye daha kolay erişilmesini arzuluyorum" dedi.

Albanese, Endonezya'yla olan 200 milyon Avustralya doları (yaklaşık 2 milyar 400 milyon TL) tutarındaki iklim ve altyapı ortaklığının yanı sıra, Güneydoğu Asya ülkesinin ve bölgenin kalkınması için 4 yıl boyunca 470 milyon Avustralya doları (yaklaşık 5 milyar 650 milyon TL) verme taahhüdünü yineledi. 

Avustralya Başbakanı, Endonezya'nın "dünyanın en büyük 5 ekonomisinden biri" olma yolunda ilerlediğini belirterek, "ticaret ve yatırım ilişkilerini canlandırmanın" Avustralya hükümeti için bir öncelik olduğunu belirtti.

İlk ikili dış ziyaretinde Albanese'ye Dışişleri Bakanı Penny Wong, Ticaret Bakanı Don Farrella ve üst düzey iş insanlarından oluşan bir heyet eşlik etti.

Avustralyalı lider, Pasifik ülkesinin Endonezya-Avustralya Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın (IA-CEPA) potansiyelini gerçekleştirmek için çalışacağını ve Endonezya'nın yeşil başkenti yapılması planlanan Nusantara'nın geliştirilmesi için teknik uzmanlık sunacağını söyledi.
 

Anthony Albanese ve Joko Widodo
Endonezya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yayımladığı bu fotoğrafta, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo (sağda) ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya'nın Bogor kentindeki Bogor Sarayı'nda gerçekleştirdikleri toplantıda sürdükleri bisikletleriyle yürüyor (AP)


Gezi, Avustralya'nın yeni İşçi Partisi hükümetinin iklim değişikliğine odaklanarak Güneydoğu Asya'yla ilişkileri güçlendirme çabaları kapsamında gerçekleşti.

Albanese ayrıca, Pekin ve Washington arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde savunmayla deniz emniyeti ve güvenliği konularında da işbirliğinin artırılması taahhüdünde bulundu.

Avustralya, ABD ve Britanya arasındaki yeni üçlü güvenlik anlaşmasından (AUKUS) duyduğu endişeyi dile getiren Güneydoğu Asya ülkelerinden biri de Endonezya'ydı.

İttifak, Güney Çin Denizi'nden Hint Okyanusu'na kadar uzanan artan Çin saldırganlığına karşı koymak amacıyla Avustralya'nın nükleer enerjili denizaltılar edinmesini sağlıyor.

Associated Press'in haberine göre, daha önce eski yönetim döneminde Endonezya'nın hak ettiği ilgiyi göremediğini söyleyen Avustralya'nın Malezya doğumlu yeni Dışişleri Bakanı Wong, pazar günü Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi'yle bir araya geldi.
 


Öte yandan Albanese pazartesi günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımına ilişkin Moskova'nın imasına rağmen, bu yıl Endonezya'da düzenlenmesi planlanan G20 Liderler Zirvesi'ne katılacağını ilan etti.

Albanese, "Başkan Widodo'yla oturmaya odaklandım, Başkan Putin'le değil" dedi.

Endonezyalı dostlarımızla iyi ilişkiler kurmak Avustralya'nın çıkarına.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU