Antarktika'da "saklı yaşam alanı" ortaya çıktı

"Burası hayat dolu"

Ekip haliçteki saklı dünyayı inceleyen ilk araştırmacılar oldu (Ulusal Su ve Atmosfer Enstitüsü)

Antarktika'da yüzlerce metre yüksekliğindeki katedral benzeri bir mağarada karides benzeri canlıların olduğu "gizli bir yaşam alanı" keşfedildi.

Yeni Zelanda'dan bir bilim insanı ekibi, Antarktika'daki Ross Buz Rafı'nın merkeze yüzlerce kilometre uzaklıktaki bir bölgesinde buz tabakasının 500 metre altını inceledi.

Çalışmayı Wellington, Auckland ve Otago'daki çeşitli üniversitelerden bilim insanları, Ulusal Su ve Atmosfer Enstitüsü'nden araştırmacılarla işbirliği içinde yürüttü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada okyanusun kara içine uzanan haliç bölümlerinin iklim değişikliğinden kaynaklanan erimelerde nasıl rol oynadığının anlaşılması hedefleniyordu.

Ancak buzu delerek kameralarını su altına indiren ekip, şaşırtıcı bir manzarayla karşılaştı.

Ekibin kameraları ıstakozlar ve yengeçlerle aynı soydan geldiği belirtilen, karides benzeri bir sürü küçük amfipot (tırnaksı) tarafından kuşatılmıştı.

Ekip üyesi Craig Stevens, "Bir süre kamerada sorun olduğunu düşündük ama odak iyileştiğinde 5 milimetre civarında bir eklembacaklı sürüsü fark ettik" dedi.

Sevinçten zıplıyorduk çünkü tüm bu hayvanların ekipmanımız etrafında yüzüyor olması, orada açıkça önemli bir ekosistem olduğu anlamına geliyordu.

Araştırmacılar ayrıca, DNA örneklerini ve suyun diğer özelliklerini incelemek üzerelaboratuvara götürmek için su örnekleri topladı.

Projenin lideri, Wellington'daki Te Herenga Waka Victoria Üniversitesi'nden Huw Horgan, ekosistemin keşfedildiği halicin varlığını tespit eden ilk kişiydi.

Ofis bilgisayarından Ross Buz Rafı'nın uydu görüntülerini inceleyen uzman, buzun içinde bir oluk gördü ve orada bir haliç olabileceğinden şüphelendi.

Horgan, Antarktika buz tabakalarının altındaki gizli tatlı su göllerinin bir süredir farkında olduklarını ama bu bölgelerin şimdiye dek doğrudan araştırılmadığını söyledi.

"Bu nehri gözlemlemek ve örneklemek, gizli bir dünyaya ilk giren olmamız anlamına geliyor" diyen bilim insanı sözlerini şöyle sürdürdü:

Buz rafı yüzeyinde kıyıya doğru kıvrılan küçük bir vadi var. Bunun altında yüzlerce metre yüksekliğinde katedral benzeri bir mağara var. Burası hayat dolu.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Scoop

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU