Ukrayna'nın Ankara büyükelçisi: Türkiye'yi Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmaya davet ediyoruz

Rusya küresel gıda güvenliğine büyük bir tehdit oluşturduğunu savunan Bodnar, "Rusya, Ukrayna’ya ait olan buğdayları çalıyor ve işgal edilmiş Kırım’dan çıkarmaya çalışıyor. Çalıntı tahıl yabancı ülkelere satılıyor. Türkiye de bu ülkeler arasındadır" dedi

Fotoğraf: AA

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı harekatın 100. gününde basın toplantısı düzenledi.

Bu savaşın aslında 8 yıldır sürdüğünü söyleyen Bodnar, "Bu son derece zor bir 100 gün oldu. Bu 100 gün içinde hayatta kalmakla yetinmedik bir nevi de kazanmış olduk. Bu aslında bizim bağımsızlık için sürdürdüğümüz bir savaş. Türk halkı bu savaşı 100 sene önce verdi. Aslında bu savaşın bedeli çok ağır. Savaşta binlerce askerimizi ve sivilimizi kaybettik. 10 binlerce kişi yaralandı. Şehirlerimizin altyapısı yok edildi" dedi

Ülkede Ukrayna Başsavcılığı tarafından kaydedilmiş 21 bin suç işlediğini söyleyen Bodnar şunları söyledi:

Rus işgalciler sadece insanlarımızı öldürmüyor, kadınlarımıza tecavüz ediyor, malı mülkü çalıyor ve gerçekten çok korkunç bir tablo ortaya çıkarıyor. 700’den fazla çocuk zarar gördü. 242 çocuğumuz da hayatını kaybetti.

Yaklaşık 220 bin kişi evlerinden oldu. İşgalci on binlerce evi yok etti. 100 gün içinde 501 hastane, 191 eğitim kurumu, 153 mimari anıt ve 18 bin altyapı tesisi yok edildi. Bu savaştan dolayı 12 milyon Ukrayna vatandaşı yaşadıkları yeri değiştirmek zorunda kaldı. 6 milyon kişi de yurt dışına çıktı. Yaklaşık 150 bin Ukrayna vatandaşı Türkiye’ye geldi. Bu insanlardan bir kısmı geri döndü. Türkiye'de gerçekten güvenli bir sığınak ve ev buldular.

"Müzakere masasına dönmeye hazırız"

"Bizim mücadele etmekten başka çaremiz yok" diyen Bodnar, "Müzakere sürecine devam etme sürecimiz Rusya tarafından başlatılan yeni saldırılara sebep olmuştur. Ukraynalıların çoğu teslim olmaktansa topraklarımızın bütünlüğünü sağlamak için savaşmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyor. Halkımız mücadeleye devam etmeye hazır ama kendisi için, başkası için değil. Rusya ile sonsuza kadar savaşmak istemiyoruz. Çünkü biz barıştan yanayız. Müzakere masasına dönmeye hazırız. Biz barışçıl bir milletiz. Türkiye’nin ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yaklaşımını bu bağlamda paylaşıyoruz. Biz müzakere masasına dönmeye hazırız. Ama bu süreç Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi ilkesine dayanmalıdır." ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Rusya, küresel gıda güvenliğine büyük bir tehdit oluşturdu"

"Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Ukrayna limanları bloke edildi ve bu hâlâ bloke altında kalmaya devam ediyor" diyen Bodnar şöyle devam etti:

Rusya küresel gıda güvenliğine büyük bir tehdit oluşturdu. Limanlarımızda uluslararası pazara çıkaramadığımız toplam 22 milyon tahıl bloke altında kalmaya devam ediyor. BM ile birlikte bu sorunu çözmek için ilgili yollar arayışındayız. Sorun Rusya Federasyonu'ndan kaynaklıdır. Karadeniz'i tehlikeye sokan Ukrayna mayınları ve askerleri değil, Rusya'nın fırlattığı füzelerdir.

Rusya utanmaz bir biçimde Ukrayna’ya ait olan buğdayları çalıyor ve işgal edilmiş Kırım’dan çıkarmaya çalışıyor. Çalıntı tahıl yabancı ülkelere satılıyor. Türkiye de bu ülkeler arasındadır. Biz bu konuda Türkiye’nin yardımcı olması için Türkiye’ye başvurumuzu yaptık.

Bodnar ayrıca, Türkiye'yi Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmaya davet ettiklerini belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU