Megalodonlar, büyük beyaz köpekbalıkları yüzünden mi yok oldu?

Gerçeği izotop incelemesi ortaya çıkardı

Megalodonlar popüler kültüre sık sık konu oluyor (Wikimedia/Karen Carr)

Okyanuslarda 20 milyon önce korku salan ve neslinin neden tükendiği bilim camiasında tartışma konusu olan megalodonlarla (Otodus megalodon) ilgili bir araştırma yapıldı.

Saygın bilim dergisi Nature Communications'ta dün yayımlanan araştırmaya göre, megalodonlar ve büyük beyaz köpekbalıkları aynı tür hayvanları avlıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kanıt, büyük beyaz köpekbalıklarının, megalodonların ortadan kalkmasında bir faktör olabileceği teorisini destekliyor.

Uzmanlar, ikonik köpekbalığı megalodonların 20 metre uzunluğa ulaşabildiğini düşünüyor. Bugün yaşayan en büyük beyaz köpekbalıklarının uzunluğuysa 6 metre.

Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nün yönettiği uluslararası bir ekip, çalışmalarında yeni bir teknikten yararlandı.

Hayvanların, besin zincirinin neresinde olduğunu görmek için soyu tükenmiş 13 köpekbalığının ve hala hayatta olan 20 köpekbalığının dişlerindeki çinko izotopları analiz edildi.

Bu izotop oranları, köpekbalıklarının tükettiği hayvansal maddelerin türünü gösterebiliyor.

Bulgular, iki köpekbalığı türünün de aynı tür hayvanları avladığını ortaya koydu.  

Makalenin başyazarı Jeremy McCormack, "Son derece ilginç. Büyüklükleri çok farklı. Ama bu, av türlerinde bir benzerlik olduğu anlamına geliyor" diye konuştu.

Öte yandan bilim insanları, megalodonların, büyük beyaz köpekbalıklarını avlama ihtimalini göz ardı edemeyeceklerini söyledi. Zira Chubutensis megalodon adlı, Otodus megalodonun yakın bir akrabasının, analiz edilen bütün hayvanlardan daha düşük izotop değerleri vardı. Bu, Chubutensis megaladon'un besin zincirinde üst sıralarda yer aldığını gösteriyor.

Ayrıca besin zincirinde yan yana yer alsalar da iki tür de farklı avlarda uzmanlaşmış olabilir. Bu, iki hayvan arasında doğrudan rekabet olmadığı anlamına geliyor.

Ancak uzmanlara göre megalodon ve büyük beyaz köpekbalıkları arasında yine de biraz rekabet vardı.

Araştırma ekibinde yer alan jeokimyager Michael Griffiths şöyle konuştu:

Megalodonlar, bugünkü büyük beyaz köpekbalıkları gibi muhtemelen büyük balıklarla beslendi. Ancak daha küçük boyutta olan büyük beyaz köpekbalıkları muhtemelen megalodonlar kadar fazla yemeğe ihtiyaç duymadı. Bu nedenle benzer avlarla beslenseler de rekabet avantajına sahiplerdi.

 

Independent Türkçe, CNN International, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU