Pekin'de Kovid-19 kısıtlamalarını delen bir kişi yüzünden 5 bin kişi karantinaya alındı

"Bu adam ne yapıyor? Pekin'den salgının temizlenmesini istemiyor mu?"

Çin'in sıfır Kovid politikası, seyahat kısıtlamaları uygulanması, kitlesel testler yapılması ve karantina merkezleri kurulmasını içeriyor (AFP)

Çin’in başkenti Pekin’de koronavirüs kısıtlamalarına uymayan bir adam yüzünden 5 bin kişi karantinaya girdi.

Tecrit kurallarına uymayan adam hakkında cezai soruşturma başlatılırken, hükümet yetkilileri bölgede söz konusu kişiyle temaslı olabileceği düşünülen 5 bin kişi için karantina emri verdi.

Olay, Çin'in başkentte ve Şanghay’da kısıtlamaları gevşetmeye başladığı sırada gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adı verilmeyen, 40'lı yaşlarının başındaki adam 23 Mayıs'ta riskli bir bölgede alışverişe çıkmıştı. Bunun üzerine yerel makamlardan uyarı almış ve evde kendini tecrit etmesi gerektiği söylenmişti.

Kendisinin ve eşinin koronavirüs testi bu olaydan 5 gün sonra pozitif çıktı. Ancak test sonucu gelene kadar adamın "birçok kez dışarı çıktığı ve toplumda salgının yayılması riskini oluşturduğu" tespit edildi.

Bu nedenle yetkililer, adamla aynı binada yaşayan 258 kişinin karantina merkezine gönderilmesine karar verdi. Ayrıca aynı toplu konutlarda barınan en az 5 bin kişiye de evde tecride girmesi söylendi.

Çin, Kovid-19'un son derece bulaşıcı Omicron varyantının neden olduğu hastalıkları ortadan kaldırmaya çalışırken sert kısıtlamalara başvuruyor.

Ülkenin "sıfır Kovid" politikası nedeniyle getirilen karantina önlemleri özellikle Şanghay'daki yurttaşları ve ekonomik faaliyetleri kötü etkiledi.

Bazı kent sakinleri hükümetin evlerini Kovid karantina tesislerine dönüştürme kararı nedeniyle polisle çatışmış, bazılarıysa camlarda tencere tavayla protesto düzenlemişti.

Bu arada mart sonundan beri uygulanan katı tecrit de vaka sayılarının düşmesiyle son günlerde gevşemeye başlamıştı.

Bu nedenle yurttaşlar Pekinli adamın davranışlarına tepki gösterdi.

Adı paylaşılmayan bir yurttaş, "Bu adam ne yapıyor? Pekin'den salgının temizlenmesini istemiyor mu? Durum neredeyse sabitken dışarı çıkıp insanlara zarar vermesi mi gerekiyor?" yorumunda bulundu.

Pekin'de pazar günü sadece 12 vaka kayda geçmiş ve en az 7 gündür kapalı olan kütüphanelerin, müzelerin, tiyatro ve spor salonlarının yeniden açılmasına izin verilmişti.

Şanghay'da, aylardır süren karantinanın da çarşamba sona ermesi bekleniyor. Çin yönetimi, sıkı uygulamaların yarattığı hasarı gidermek için bir dizi ekonomik teşvik önlemi açıklıyor.

Geçen hafta 10 binden fazla yetkilinin katıldığı geniş kapsamlı bir toplantıda Başbakan Li Keqiang ekonominin "kritik bir noktada" olduğunu ifade etmişti.

Yetkililerin acele hareket etmemesi gerektiğini söyleyen Li, Kovid önlemlerinin ekonomik büyümeyle dengeli ilerlememesi durumunda korkunç sonuçlar doğabileceğine dair uyarmıştı.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Bloomberg

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU