Gaspar Noé yeni filmi Vortex'in ilhamını nereden aldığını anlattı

Yönetmen, Vortex'i çekmeden önce zorlu bir dönem geçirmiş

Vortex'te Dario Argento, Lui karakterini Françoise Lebrun ise Elle'yi canlandırıyor (Utopia)

Arjantin asıllı Fransız yönetmen Gaspar Noé, Vortex'i çekmeden önce ölüme yakın bir deneyim yaşadığını ve bunun da son filmine ilham verdiğini söyledi. 

Dario Argento ve Françoise Lebrun'nın başrollerinde yer aldığı film demans hastası yaşlı bir çiftin başından geçenleri konu alıyor. 

NME'nin sorularını yanıtlayan 58 yaşındaki yönetmen Vortex'e dair, "Babam bunun şimdiye kadarki en sert filmim olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı. 

Filmin ilham kaynağını anlatan yönetmen şunları dile getirdi:

Annem yıllar önce demansa yakalandı, kollarımda öldü. Bu tür durumları biliyorum. İki buçuk yıl önce de bir öğleden sonra beyin kanaması geçirdim. Ölebilirdim, beynim hasar alabilirdi ama hayatta kaldım. Tam o anda gezegende Kovid ortaya çıktı. Monitörümde Japon melodramlarını izleyerek 5 ay geçirdim ve iyileştim.

İyileştikten sonra hayatının değişip değişmediği sorulduğundaysa Noé şu ifadeleri kullandı:

Üç hafta boyunca morfin etkisi altındaydım. Hastaneden çıktığınızda morfine bağımlı hale gelmeye başlıyorsunuz ve başka uyuşturucu ilaçlar veriyorlar. Ama onları almadım. Bir ay boyunca tüm gece bir taraftan diğerine döndüm durdum, uyuyamadım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O dönem sert içkiler içmeyi de sigarayı da bırakan yönetmen, "Sigarayı hiç özlemedim. Bir sigara daha içme ihtiyacı duymadım" dedi. 

Vortex'in çekildiği evdeki film posterlerinin kendi koleksiyonuna ait olduğunu doğrulayan Noé, 2001: Uzay Yolu Macerası'nın (2001: A Space Odyssey) fetüslü afişini çok sevdiğini belirtti. Yönetmen ayrıca koleksiyonundaki en değerli afişin Fritz Lang'ın 1931 yapımı filmi M- Bir Şehir Katilini Arıyor'un (M) orijinal posteri olduğunu söyledi.

Vizyona girdiği farklı ülkelerde filme 15 ya da 16 yaş sınırı getirilmesi hakkındaysa yönetmen şu ifadeleri kullandı:

Film zaman akışının acımasızlığı ve insan deneyiminin biyolojik doğası nedeniyle psikolojik açıdan şiddet içeriyor. Ancak 15 yaş sınırını hak eden herhangi bir sahne göremiyorum.

Türkiye'de 13 Mayıs'ta vizyona giren Vortex, 41. İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale ödülüne layık görülmüştü

 

Independent Türkçe, NME, IMDb

DAHA FAZLA HABER OKU