Taliban, ABD’yi IŞİD'lileri Afganistan’a taşımakla suçladı

Taliban hareketi, ABD kuvvetlerini Suriye ve Irak’tan havayolu aracılığıyla Afganistan’a IŞİD'e mensup terörist transfer etmekle suçladı

Fotoğraf: AA

NATO tarafından desteklenen Afganistan savaş uçakları, ülkenin birçok vilayetinde Taliban mevziilerine yönelik çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Afganistan ordusuna bağlı Feylek-ul Raad’ın yayınladığı bildiriye göre, Gazne vilayetinin Şahbaz, Noğa ve Kara Bağ kasabalarında gerçekleşen saldırılarda Taliban’a mensup 7 militan öldü, 7 militan da yaralandı. Afganistan ordusu ise koalisyon güçlerinin Gazne vilayetinde Taliban’a mensup 3 militanı öldürdüğünü belirtti.

Ordu ayrıca, Nangarhar, Kunduz ve Herat’ta IŞİD örgütüne karşı çok sayıda hava saldırısı düzenlendiğini ve 12 teröristin öldürüldüğünü açıkladı.

Afganistan’da yayın yapan Bakhtar haber ajansının Savuma Bakanlığı’ndan aktardığına göre Afgan güçler, son 24 saat içerisinde ülkenin farklı vilayetlerinde Taliban’a mensup 81 militanı öldürdü ve 45 militanı da yaraladı.

Öte yandan Taliban hareketi, ABD kuvvetlerini Suriye ve Irak’tan havayolu aracılığıyla Afganistan’a IŞİD’e mensup terörist transfer etmekle suçladı. Söz konusu suçlama, ABD ve Taliban temsilcilerinin “ABD birliklerinin Afganistan’dan geri çekilmesi ve ülke topraklarının ABD ve müttefiklerine karşı bir saldırı üssü olarak kullanılmamasını” da içeren bir barış anlaşmasına ulaşılmaya çalışıldığını bir vakitte yapıldı.

Taliban’ın müzakere heyetinden Muhammed Nebi Ömeri, IŞİD’ı İslam karşıtı ve yandaşları dışındaki Müslümanları tekfir eden bir terör örgütü olarak niteledi. Nebi Ömeri, Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümeti yetkililerinin ve üst düzey kabile liderlerinin ABD’nin Afganistan’a IŞİD militanı transfer ettiğinden haberdar olduğunu vurguladı.

Öte yandan Taliban, çok sayıda vilayette Afgan hükümete karşı kanlı operasyonlar gerçekleştirdiğini ifade etti. Taliban tarafından yayınlanan bildiriye göre, kuvvetleri, Şavalkot kasabasındaki bir güvenlik merkezinin kontrol kulesine saldırı düzenledikten sonra Kandehar vilayetinde iki askeri öldürdü. Taliban, Helmend vilayetinin Nava kasabasında da 1 Afgan gücü öldürdüklerini duyurdu. Ülkenin güneydoğusundaki Zabul vilayetinde bulunan Şacvi kasabasında da 3 güvenlik merkezinin ele geçirilmesi sonrasında çok sayıda askerin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi. Hareket, çok sayıda silah ve mühimmata da el koyduklarını ifade etti.

Taliban, hükümet güçlerini ve NATO kuvvetlerini Toğolmost’ta Taliban güçleri ile çatışmaların ardından ülkenin kuzeyindeki Faryab vilayetindeki birçok köye baskın yaparak iki sivili gözaltına almakla suçladı. Aynı şekilde Taliban militanları, Kunduz vilayetinin Klegi bölgesinde sivillere saldırı düzenledikten sonra Kunduz vilayetinde hükümet güçlerine saldırdı.

Afgan temsilcilerin Taliban temsilcilerle Doha’da Afganistan barışına dair yaptığı görüşmeler hakkında iyimser bir atmosferin olmasına ve ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın müzakerelerin yedinci turunda kaydedilen ilerlemelerden memnuniyetini belirtmesine rağmen Afganistan’daki birçok vilayet, hükümet ve Taliban güçler arasında tırmanışa tanık oluyor. New York Times gazetesi, Afganistan’daki operasyonların seyrine ilişkin 11 Temmuz’da ayrıntılı bir rapor yayınladı. Bir Afgan çavuş tarafından yapılan açıklamada, Taliban güçlerinin hala hükümet güçlerinden intikam almaya çalıştığı ifade edildi. Gazetenin, Çavuş Didar’dan aktardığına göre yeğeni Kari Gazi, Taliban unsurlarıyla birlikte geçen mayıs ayında bir düğüne davet ettikten sonra (çavuşun) eşini ve oğlunu öldürdü. Çavuş Didar, cinayetin, Taliban’ın’ın Afgan polisi ve ordusuyla çalışan vatandaşların ailelerine ve evlerine karşı intikam operasyonlarından biri olduğunu vurguladı. Çavuş, Taliban’ın, ABD ile yaptığı barış görüşmelerine rağmen masada elini güçlü tutmak için savaşmayı sürdürdüğünü sürdürdüğünü kaydetti.

Gazetenin, Paktika vilayetinde bölge konseyi başkanı Abdul Melik Zazi’den aktardığına göre Taliban, Afgan geleneklerini ihlal eden asker ve polis ailelerini hedef alıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU