İngiltere gerilim yükselirken Ortadoğu’ya ikinci savaş gemisini gönderiyor

HMS Duncan isimli savaş gemisi İngiltere’nin bölgedeki bir diğer savaş gemisi HMS Montrose’ye katılacak

HMS Montrose savaş gemisi (AFP)

İngiltere, İran’ın denizcilik ticaretine yaptığı tehditlerin ardından Basra Körfezi’ne ikinci savaş gemisini gönderiyor. 

HMS Duncan adlı The Type 45 fırkateyni bir sonraki hafta HMS Montrose’a katılmak üzere yola çıktı. HMS Montrose çarşamba günü İran Devrim Muhafızları’nın Hürmüz Boğazı’nda İngiliz petrol tankerini engellemeye çalışması nedeniyle olaya müdahale etmeye zorlanmıştı.

Halihazırda NATO tatbikatı için Doğu Akdeniz’de bulunan Duncan, Montrose’u bakım ve onarım görevindeydi.

Fakat Duncan bölgede yükselen tansiyon nedeniyle Körfez’e konuşlandırılmıştı ve Kraliyet Donanması’nın fırkateyn varlığını devamını garanti altına alıyor.

Savunma Bakanlığı gelişmeler üzerine yorum yapmayı reddetti.

Konuşlandırma haberleri İngiltere ve ABD’nin Körfez’de askeri varlığın muhtemel artışı üzerine müzakere ettiği iddiasının Downing Street tarafından kabul edildiği sırada geldi.

Başbakanlık Konutu sözcüsü, “1980’lerden bu yana uzun zamandır orada kalıcı bir varlığa sahibiz ve bölgede halihazırda birkaç askeri varlığımız mevcut” dedi.

Buna ek olarak açıklamada, “ABD bir süredir bizim de dahil olduğumuz bir grup ülkeyle nasıl bir plan geliştirileceği üzerine müzakere yürütüyordu. Görüşmeler halihazırda devam ediyor. Bölgede denizciliğin karşı karşıya kaldığı tehdide rağmen ABD’yle varlığımızı artırmak üzerine müzakere ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İngiltere’nin deniz kuvvetlerine dair teyakkuzu hafta başında İngiliz bandıralı gemilere nota verilmesiyle en üst seviyeye çıkmıştı. İran sularındaki güvenlik ortamı “kritik” diye değerlendirilmişti.

İran’ın hamlesi Cebelitarık’taki Kraliyet Donanması’nın Grace 1 tankerini alıkoyması üzerine gelmişti. Grace 1 adlı tankerin Suriye’ye yönelik uluslararası yaptırımları ihla etme teşebbüsünde bulunduğu düşünülüyor.

Çarşamba günü İran Devrim Muhafızları İngiliz tankeri British Heritage’a yaklaşmış ve gemi İran karasularında durdurulmuştu.

Gemiye eşlik eden HMS Montrose, silahlarını İran gemilerine doğrultarak geri çekilmelerini istemişti.

İran kendi tankerinin yoluna devam etmesine izin verilmediği takdirde ortaya çıkacak “sonuçlara” dair uyarıda bulunarak tankerin serbest bırakılmasını talep etmişti.

 

 

Tahran’ın talebine İngiltere’nin cevabının ne olacağına dair sorulara Başbakanlık Konutu sözcüsü, “Bölgede denizciliği sekteye uğratan tehditlerden ötürü tedirginiz. Tansiyonun azaltılmasında ısrarcıyız ve bunun herkes için en iyisi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

The Daily Telegraph’a konuşan Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da British Heritage olayıyla ilgili “epey kaygı verici” dedi ve donanma gücünü çok azalttıklarını vurguladı.

Buna ek olarak Hunt, “Halihazırdaki görevimiz 19 savaş gemisinin ve fırkateynlerin açık denizde mükemmel devriye gemileriyle desteklenmesi. Eğer başbakan olursam savunma kapasitemize dair yapılacak geniş bir incelemenin parçası olarak bu görevi ele alacağım” ifadelerini kullandı.

İngiltere Deniz Ticaret Odası (UK Chamber of Shipping) yöneticisi Bob Sanguinetti ise Montrose gemisi hadisesiyle ilgili, “Kraliyet Donanması İngiltere’nin ticari çıkarlarını korumak adına yaşamsal önemde bir rol oynamaya devam ediyor” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanguinetti buna ek olarak, “Körfez’den her gün yaklaşık 30 adet bandıralı gemi geçiyor, Hürmüz Boğazı’ndan geçen bu gemilerin yaklaşık yüzde 5’i İngiliz petrolü ve yüzde 13’ü İngiliz doğal gazı taşıyor. Masum bir ticari gemiyi durdurmaya yönelik tamamen kabul edilemez ve tüm ticari gemilerin yasal ve güvenli bir biçimde geçişini garanti altına alacak adımlar atılmalı” dedi. 

Sanguinetti ayrıca, “The UK Chamber of Shipping ABD’nin ‘koalisyon ortaklarıyla’ İran ve Yemen sularında devriye planı memnuniyetle karşılıyor. Alınacak tüm önlemler ve ululararası hukuku ve masum denizcilerin hayatının korumaya yönelik uluslararası girişimler desteklenecek” ifadelerini kullandı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU