Bilim insanlarından korkutan teori: Evren çok yakında daralmaya başlayacak

Daralma çağı, uzay ve zamanın ölümüyle sonuçlanabilir

Araştırma ekibinin tasarladığı hesaplama yöntemi, evrenin geçmişte ölçülen genişleme hızını doğru bildi (NASA)

Yeni bilimsel araştırma, evrenin genişlemesinin yakında sona erebileceğini ortaya koydu.

Hakemli bilimsel dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayımlanan makaleye göre, evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıllık kesintisiz genişlemesi durma noktasına gelebilir ve ardından evren yavaş yavaş büzülmeye başlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki Princeton Üniversitesi Teorik Bilim Merkezi'nin yöneticisi Paul Steinhardt'ın da aralarında yer aldığı üç bilim insanı, kozmik genişlemeye dair önceki gözlemleri bir araya getirdi.

Ekip bu verilerden hareketle karanlık enerjiyi (evrenin giderek daha hızlı genişlemesine yol açtığı kabul edilen ve gözlemlenemeyen gizemli madde) bilgisayarda canlandırdı.

Karanlık enerjiye dair iki teori

Karanlık enerjinin, evrenin toplam kütle enerjisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturduğu düşünülüyor. Albert Einstein'ın teorisine göre, karanlık enerjinin kozmolojik bir sabit, yani değişmeyen bir enerji biçimi olması gerekiyor. Bu teori doğruysa evren de sonsuza kadar genişlemeye devam etmeli.

Ancak buna meydan okuyan başka bir teori, karanlık enerjinin sabit olması gerekmediğini öne sürüyor. Bu gizemli maddeyi "öz" (quintessence) diye adlandıran teori, 1998'de aralarında yine Steinhardt'ın da yer aldığı bilim insanları tarafından ortaya atıldı.

Uzay ve zamanın sonu

Yeni araştırmada da Steinhardt ve arkadaşlarının teorisi baz alındı ve karanlık enerji, doğanın sabit bir gücü değil, zamanla bozunabilen bir varlık olarak simüle edildi.

Bulgular, evrenin genişlemesinin milyarlarca yıldır hızlanmasına rağmen, karanlık enerjinin itici gücünün zayıfladığını gösterdi.

Buna göre evrenin ivmesi önümüzdeki 65 milyon yıl içinde hızla sona erebilir ve daha sonra 100 milyon yıl içinde genişleme tamamen durabilir ve daralma çağı başlayabilir.

Bu daralma çağı, milyarlarca yıl sonra uzay ve zamanın ölümüyle ve belki de yeniden doğuşuyla sonuçlanabilir.

Livescience'a konuşan Steinhardt, "65 milyon yıl geriye gidelim. Chicxulub asteroidinin Dünya'ya çarptığı ve dinozorları ortadan kaldırdığı zamana..." ifadelerini kullandı:

Kozmik ölçekte, 65 milyon yıl epey kısa.

British Columbia Üniversitesi'nde fizik ve astronomi profesörü olan ama çalışmaya dahil olmayan Gary Hinshaw ise makaledeki tahminlerin şu anda sınanmasının mümkün olmadığını ve bunların şimdilik sadece teori olarak kabul edilebileceğini vurguladı.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU