CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Demokrasiyi gerçek anlamda inşa etmek istiyorsanız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçmek zorundasınız

Kılıçdaroğlu, “Siyasi talimata göre eğer bir yargıç karar veriyorsa o, yargıç değildir” dedi

Fotoğraf: Twitter / @CHPfotograf

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MEF Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrencilerin soru, talep ve görüşlerini dinleyen Kılıçdaroğlu, çözüm önerilerini anlattı.

Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine, sığınmacıların Türkiye'de kalmasının ve sayılarının yüksek olmasının Türkiye için de sığınmacılar için de bir risk olduğunu dile getirerek, bunun düzelmesi gerektiğini söyledi.

İnsanların kendi ülkelerinde özgürce, can ve mal güvenlikleri sağlanarak yaşamaları gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bunun gerçekleştirilebilmesi için izlenilmesi gereken yolları aktardı.

Kılıçdaroğlu, Afganistan ve Pakistan'dan gelen kişilere ilişkin soruya karşılık da Türkiye'nin yolgeçen hanı olmadığını ifade ederek, eleştirilerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçeceğiz" dediklerinde "Eskiye mi geri dönmek istiyorsunuz?" eleştirisiyle karşılaştıklarını ancak eskiye dönmek istemediklerini çünkü darbecilerin yaptıkları hukuk düzeninin hala yürürlükte olduğunu ve bununla ülkede demokrasiyi inşa edemeyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

Dolayısıyla demokrasiyi gerçek anlamda inşa etmek istiyorsanız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçmek zorundasınız diye düşünüyoruz. Ne demek Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem, ne demek darbe hukuku? Bunlara baktığımız zaman şöyle örnekler verebilirim. Bir, siyasetin kirlilikten arınması lazım. Kirli siyaset olmaz. Yani parlamentoya gelen milletvekili iş takipçiliği yapmaz. İhale takipçiliği yapmaz. Rüşvet almaz, rüşvet vermez. Liyakati olmayan kişileri belli makamlara taşımaz. Devletin saygınlığına, itibarına en azından saygı duyar ve dolayısıyla devlet dediğimiz mekanizmanın sağlıklı işlemesini ister.

Biz bunu istiyoruz ve biz darbe hukukundan Türk hukuk sisteminin tümünün arınmasını istiyoruz. Nasıl istiyoruz, nasıl bir demokrasi olmalı? Bir yargı bağımsız olmalı. Yani güçler ayrılığı ilkesi olmalı. Sağlıklı işleyen bir demokraside denetimsiz hiçbir kurum yoktur.

"O yargıçları bulundukları makamdan alacağız"

Gezi davası, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'a yönelik mahkeme kararlarının hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

Onları bulundukları makamlardan alacağız, onların hiçbirisi hakim değil. Gayet açık, gayet net; hiçbirisi hakim değil. Siyasi talimata göre eğer bir yargıç karar veriyorsa o, yargıç değildir. Eğer toplumsal vicdan varsa, bizler haksızlıklar karşısında susmayacaksak, haksızlıklarla mücadele edeceksek, geçmişte bu topluma haksızlık yapanların bulundukları konumdan onları almamız lazım, demokratik yollarla, baskı kurarak değil. Kararı kim verecek? Bu ülkenin namuslu yargıçları verecek, yani siyaset karar vermeyecek burada. Anayasa Mahkemesi karar verdi, 'Serbest bırakın' dedi, normalde bu kararın uygulanması lazım. Çünkü anayasa diyor ki 'Anayasa Mahkemesi kararı herkesi bağlar.' diyor ama alttaki 'Ben uymayacağım.' diyor.

Kılıçdaroğlu, Yüce Divan ve Adalet Divanı’na başvuru sayılarının çok yüksek olduğunun hatırlatılması üzerine de şunları belirtti:

Zaten bugün o mekanizma, parlamentoda olan insanlar vesayet altında olmasa kendiliğinden çalışır. Siz, rüşvet alan adamı büyükelçi tayin ediyorsunuz. Diyeceksiniz ki 'Ne olacak yani, rüşvet alan birisi büyükelçi olsun.' Ama büyükelçi arabasında Türk bayrağı taşıyor. Cumhurbaşkanı taşır Türk bayrağı, vali taşır, büyükelçi taşır. Çünkü bunlar hem devleti hem hükümeti temsil ederler. Dolayısıyla rüşvet alan bir kişiyi siz Türk bayrağını taşıyacak bir konuma getiriyorsanız ve hala bu toplumun vicdanı rahatsız değilse bir sorunumuz var demektir. Rüşvet alandan olur mu büyükelçi? Normalde ne olması lazım, yargılanması lazım değil mi? Ama siz yargıya baskı kuruyorsunuz, 'Bunları yargılamayın.' diyorsunuz, yargılanmıyor bunlar. Ama bunlar yargılanır, yeri, zamanı gelir. Devlet kinle, öfkeyle yönetilmez, intikam duygusuyla yönetilmez, adalet duygusuyla yönetilir.

İktidara gelmeleri halinde nasıl bir ekonomi politikası yürüteceklerine ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, ekonomiyi düzeltmenin zor bir şey olmadığını belirterek, buna ilişkin uygulayacakları politikaları anlattı.

Türkiye'de enerji üretimi konusunda stratejileri ve özelleştirmenin nasıl önüne nasıl geçileceği sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Sosyal devleti gerçek anlamda inşa etmek için Uluslararası Çalışma Örgütü'nün kabul ettiği 102 sayılı Sözleşme'nin bütün sigorta dallarının hayata geçmesi lazım. Bunlardan 8'i geçti, 9'uncusu yok; Aile Destekleri Sigortası. Böylece her ailenin, her bireyin, ekonomik anlamda sosyal devletin koruması altında olması lazım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, elektrikle ilgili eylemi dolayısıyla Avrupa Birliğinden destek vermek amacıyla kendisini arayanlar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Onlara, 'Avrupa'da nasıl oluyor bu işler?' diye sordum. Dediler ki 'Kışın kesinlikle hiç kimsenin elektriği kesilemez. Borcu olsun, olmasın. İki, eğer ailenin gelir durumu düşükse ona enerji çeki veriliyor, harcadığı enerjinin belirli bir miktarını çek olarak ödüyor. Üç, durumu iyi olup da elektriğini ödemeyen kişilerin voltajı düşürülüyor, televizyon seyredemez hale geliyor ama ışığı var yine.' İnsan hakkı elektrik ve siz yaklaşık 4 milyon abonenin elektriğini kesiyorsunuz, 12-13 milyon insan demek ve burada çocuklar var. Çocuklar okula gidiyorlar. Buna toplumun dikkatini çektik.

 

 

AA 

DAHA FAZLA HABER OKU