Rusya'dan Polonya'ya doğalgaz sevkiyatı tekrar başladı

Ukrayna, doğalgazın kesilme hamlesini "şantajı" olarak nitelendirdi

Fotoğraf: Reuters

Gaz şebekesi verilerine göre Rusya'dan Polonya'ya Yamal sözleşmesi kapsamında gönderilen doğalgazıngün içerisinde kısa bir süreliğine durduğu görüldü.

Avrupa Birliği Gaz İletim Sistemi Operatörleri Ağı (ENTSOG) verileri Rusya'dan gelen ve Belarus üzerinden Polonya'ya ulaşan doğalgaz hattında gaz akışının kısa bir süre durduğunu, sonra tekrar başladığını gösterdi.

Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya savaş açan Rusya'ya ağır yaptırımlar uyguluyor ve Ukrayna'ya silah gönderiyorlar. Rusya ise Avrupa ülkelerinin en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunda bulunuyor.

Gaz akışının kısa bir süre de olsa durması Rusya'nın Ukrayna'ya yakın ülkelere doğalgaz sevkiyatını kesebileceği kaygılarını artırırken, Ukrayna Rusya'nın doğalgazı uluslararası politika aracı olarak kullanmasını "doğalgaz şantajı" olarak nitelendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce "dostane olmayan" ülkelerin satın aldıkları Rus doğalgazının bedelini dolar yerine ruble ile ödemesini istemişti. Polonya, komşu ülkesi Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rusya'ya en ağır yaptırımları uygulayan Avrupalı ülkeler arasında.

Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya ile Batılı devletler arasındaki gerginlik artarken, AB ve NATO üyesi olan Polonya ve Bulgaristan, daha önce Rusya'nın bugün doğalgaz arzını keseceğini ifade etmişti.

Bulgaristan gaz şebekesi işletmecisi Bulgartransgaz'ın icra direktörü Vladimir Malinov da Reuters'a Rusya'dan Bulgaristan'a gönderilen doğalgaz akışının şu an için devam ettiğini söyledi.

Bulgaristan enerji bakanlığı, Rusya'nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom'un GAZM.MM Bulgaristan'ın Bulgargaz şirketini ülkeye doğalgaz akışını bugün durduracağı yönünde bilgi verdiğini açıkladı.

Enerji bakanlığının bugün konu hakkında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU