Kadınlar, Aysel Tuğluk için bir araya geldi: Demans teşhisine rağmen 408 gündür tahliye edilmiyor

Demans teşhisine rağmen tahliye edilmeyen Aysel Tuğluk için kampanya düzenlendi

Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve demans hastalığı teşhisi konulan eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk'un serbest bırakılması için yüzlerce kadın bir kadın bir araya geldi.

Beyoğlu’nda düzenlenen basın toplantısında, Tuğluk’un yeğeni Gülsen Yüksel, avukat Elif Taşdöğen, nörolog Dr. Emel Gökmen, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Aysel Tuğluk için 1000 Kadın Kampanyası"ndan oyuncu Deniz Türkali söz aldı.

"Cümle kuramıyor, paragraf yok zaten"

Toplantıda konuşan Gülsen Yüksel, Tuğluk'a 12 Temmuz 2021'de demans teşhis konulduğunu belirterek, "Pandemi süreci hastalığını biraz daha hızlandırdı. 'Orada gecikme yaşadık mı acaba?' diye düşünüyorum.  Demansla ilk kez karşılaşıyoruz bilmiyorduk bu hastalığı" dedi.

FQ8Hx87X0AE2yym.jpg
Fotoğraf: Twitter


Yüksel şunları söyledi:

İlk gittiğim zamanlarda ziyaretine “unutkanlık var” diyordu. B12 alıyor geçer sanıyorduk. Kimsenin bilgisi olmadığı bir hastalık demans, bizim de aklımıza gelmiyordu. Hastalığı öyle hızlı ilerliyor ki yarım saat daha o koşuşta kalmaması lazım. Ruh hali hep şaşkın çocuksu ürkek. Hastalığı anlamak için ona soru soruyorum mesela çoğunu bilemiyor. Hangi yılda olduğumuzu bilemdi, Türkiye’nin ilk kadın başbakanı sordum, bilemedi yanıt veremedi. Cümle kuramıyor, paragraf yok zaten. Biz ilk başta bırakılır diye düşündük, devletin bu durumuna rağmen onu cezaevinden bırakmayacağını düşünmedim.

Avukat Elif Taşdöğen, cezaevinde Tuğluk’u ziyaret ettiğini ve basın toplantısını haber verdiğini Tuğluk’un da mutlu olduğunu söyledi.

Taşdöğen, pandemiyle beraber ziyaretlerin kısıtlanması ile Tuğluk’un hastalık şikayetlerinin başladığını ancak Adli Tıp Kurumu’na da bir kez götürülen Tuğluk’a alzeimer teşhisi ile birlikte hapishanede kalabilir raporu almasının adil olmadığını söyledi.

Doktorlar: Raporlar çelişkili

Nörolog doktor Emel Gökmen ise, kendisi ile ilgili verilen raporlar çelişkili olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Uzman bir ekip Aysel Tuğluk’u bir an önce ziyaret edip hastalığına dair rapor görüş yazmalı. İnfaz ve yargılaması ertelenmeli tedavisine hemen başlamalı.

İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise, "Hasta mahpuslar da neden tutuklandığı da yazıyor sevkinde bu da ayrımcılığa neden oluyor. Biz doktorlar olarak hastadan yana seçim yapmamız gerekiyor oysa" dedi.

Türkali: 54 ülkeden destek gördü

Toplantı da basın açıklaması yapan oyuncu Deniz Türkali de, kampanyanın 54 ülkeden 6  bin kadın tarafından desteklendiğini söyledi.

Aysel Tuğluk'un altı yılı aşkın bir süredir cezaevinde olduğunu belirten Türkali, "Cezaevinde tek başına hayatını idame ettirmesinin gün geçtikçe imkansızlaştığı görmezden geliniyor" dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU