Stoltenberg: Rus güçleri geri çekilmek yerine, yeniden konumlanarak Donbas'ı tümüyle ele geçirmeyi hedefliyor

Rusya'nın Donbas'ı tamamen ele geçirip, Kırım'a bir kara köprüsü oluşturmayı hedeflediğini belirten Stoltenberg, bunun savaşın kritik bir safhası olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 6-7 Nisan'da düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Buça'da sivillerin ölümlerinin yer aldığı görüntülerle ilgili Stoltenberg, "Buça'da öldürülen sivillerin görüntüleri, Avrupa'da on yıllardır görülmeyen bir vahşeti temsil ediyor" dedi. Stoltenberg, sivilleri hedef alarak öldürmenin "savaş suçu" olduğunu anımsattı.

Ukrayna güçleri, Rus askerlerinin çekildiği bölgelere girdikçe savaş suçlarının daha fazla örneğinin görüleceğinden emin olduğunu dile getiren Stoltenberg, "Tüm gerçekler ortaya konulmalı ve bu vahşetlerin sorumluları adalet önüne çıkarılmalıdı" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'daki emellerinden vazgeçmediğini vurgulayan Stoltenberg, Rus güçlerinin geri çekilmek yerine, yeniden konumlanarak Ukrayna'nın Donbas bölgesini tümüyle ele geçirmeyi ve işgal altındaki Kırım'a bir kara köprüsü oluşturmayı hedeflediğini belirtti.

Stoltenberg, bunun savaşın kritik bir safhası olduğuna dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri bakanlarının gündemi

Stoltenberg, dışişleri bakanlarının Ukrayna'daki son gelişmeleri ele alacağını aktardı.

Aynı zamanda müttefiklerin Ukrayna'ya kimyasal ve biyolojik saldırı tehdidine karşı yardım, koruyucu ekipman, tanksavar silahlar, hava savunma sistemleri ve diğer teçhizatın sağlanması konusunu görüşeceklerini belirten Stoltenberg, toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın yanı sıra Avustralya, Finlandiya, Gürcistan, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve İsveç dışişleri bakanlarının da çağrıldığını kaydetti.

Stoltenberg, müttefiklerin ayrıca hazirandaki Madrid Zirvesi'ne kadar NATO'nun bir sonraki "Stratejik Konseptini" geliştirme çalışmalarını tartışacaklarını aktararak bu konseptin yeni güvenlik gerçeğine uyum sağlarken İttifak'a rehberlik edeceğine dikkati çekti.

"Finlandiya ve İsveç NATO'ya katılmak isterse, memnuniyetle karşılanacaktır"

NATO'ya yeni katılımların olup olmayacağıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararı alması durumunda müttefiklerin bunu memnuniyetle karşılayacağını fakat böyle bir kararın bu iki devlete bağlı olduğunu söyledi.

Stoltenberg, "Karar vermek elbette onların elinde fakat eğer başvururlarsa 30 müttefiğin onları hoş karşılayacağını tahmin ediyorum" dedi.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU