Umman Dışişleri Bakanı, savaşın başlangıcından bu yana ikinci kez Şam'a gitti

Bin Alevi, Suriye krizinin başlamasından bu yana ikinci kez geldiği Şam'ı daha önce Ekim 2015’te ziyaret etmişti

Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi (solda) Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Şam'da bir araya geldi / Fotoğraf: AFP
 

Independent Arabia'nın haberine göre Umman Dışişleri Bakanlığı’ndan pazar günü yapılan açıklamada, Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi’nin Suriye’nin başkenti Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esad’la bir araya geldiği ve görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki “güvenlik ve istikrarın yeniden sağlanması” çabalarının ele alındığı bildirildi.

Umman Dışişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Beşar Esad, şuan Şam’da bulunan Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi’yi kabul etti” ifadeleri yer aldı.

Bin Alevi’nin Umman Sultanı Kabus bin Said’in selamlarını Esad’a ilettiği aktarılan açıklamada, görüşme sırasında “ikili ilişkiler ve onları geliştirme yollarının yanı sıra bölgede güvenlik ve istikrarı sağlama çabalarını güçlendirme” konularının ele alındığı aktarıldı.

Muallim görüşmesi

Öte yandan Umman Dışişleri Bakanı, Suriyeli mevkidaşı Velid el-Muallim’le de bir araya geldi.

Umman Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre görüşmede, “iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası mevcut gelişmeler” gözden geçirildi.

Bu arada Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim 2011 yılında patlak veren Suriye krizinin ardından en az iki kez Maskat'ı ziyaret etti.

Bin Alevi Suriye krizinin başlamasından bu yana ikinci kez geldiği Şam'ı daha önce Ekim 2015’te ziyaret etmişti.

Bir Arap bakan tarafından gerçekleştirilen ve “nadir” olarak nitelendirilen ziyaret, ayrıca 8 yıl sonra bir Körfez ülkesinden Suriye’ye yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Bununla birlikte Umman Sultanlığı, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nde (KİK), Şam ile diplomatik ve politik ilişkileri koparmamış tek ülkedir.

Ayrıca diğer Arap ülkeleri, Suriye rejim güçlerinin son iki yıl içinde sahada kaydettiği ilerlemenin ardından Şam’la bağlarını yeniden kurmaya çalışıyor. Bu bağlamda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn 20122 yılında kapatılan Şam büyükelçiliklerini yeniden açtılar.

Suriye’de 2011 yılında patlak veren kanlı çatışmalar 370 binden fazla insanın ölümüne ve ülke nüfusunun yarısından fazlasının yurtiçi ve yurtdışında mülteci konumuna düşmesine neden olurken ülkenin alt yapısı büyük zarar gördü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/39131

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

DAHA FAZLA HABER OKU