Yeni Zelanda Parlamentosu'nun bahçesinde kenevir filizlendi

Ülkede yasadışı olan bitkinin aşı karşıtı eylemin ardından çıkması dikkat çekti

Yeni Zelanda'da kenevirin yasallaştırılmasına 2020'de düzenlenen referandumda yüzde 48,4'e karşı yüzde 50,7'yle "hayır" denmişti (NZ Herald / Michael Neilson)

Yeni Zelanda'da parlamento binasını bahçesinde kenevir yetişmesi şaşkınlık yarattı. Kenevir tohumlarının bölgede aşı karşıtı eylem düzenleyen protestocular tarafından ekilmiş olabileceği düşünülüyor.

Yeni Zelanda'nın Yeni Zelanda'nın kamu yayımcısı RNZ'de 31 Mart'ta yayımlanan haberde, başkent Wellington'daki parlamento binasının bahçesinde kenevir yetiştiği belirtildi.

Parlamento bahçesine giden aşı karşıtı protestoculardan biri, kenevir tohumlarını göstericilerin ektiğini öne sürerek "Gelecek yıllarda daha birçok kenevir filizlenebilir" dedi.

Bahçenin bakımıyla uğraşan ve kimliğini paylaşmayan bir kişiyse, RNZ'ye açıklamasında "Birkaç kenevir fidanı vardı. Protestocular alanı terk ettiğinde, birçok tohum etrafa saçılmıştı" ifadelerini kullandı.

Kimliğini açıklamayan bir güvenlik görevlisiyse, "Bu büyük ihtimalle parlamento binası arazisinde dikilen ilk kenevir" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kenevir ilk defa Wellington'da yaşayan ve kimliğini paylaşmayan bir kişi tarafından fark edildi. RNZ'ye konuşan kişi, parlamentoda yemek yedikten sonra bahçeye çıktığını ve kadife çiçekleriyle brassica bitkileri arasında kenevirin yetişmeye başladığını gördüğünü söyledi.

Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Trevor Mallard ise açıklamasında "Kenevirlerin temizlenmesini istedim" diyerek fidanların kaldırıldığını açıkladı.

Wellington'daki protestolar, 8 Şubat'a yaklaşık 1000 kişinin araçlarıyla yolları tıkayıp parlamento önünde toplanmasıyla başlamıştı.

Eylemciler daha sonra parlamento binasının bahçesine çadır kurarak protestoya devam etmişti.

23 gün süren eylemlerde polis, zaman zaman protestoculara sert şekilde müdahale etmişti. 2 Mart'ta yaşanan çatışmalarda protestocular parlamento bahçesinde çadırlarını ateşe vermiş, daha sonra polisin müdahalesiyle alan boşaltılmıştı. Olaylarda üç polis memuru yaralanırken, 38 gösterici tutuklanmıştı.

Protestocular, eylemlerinde öğretmenler, doktorlar, hemşireler, polis ve askeri personel dahil birçok çalışanın zorunlu olarak Kovid-19 aşısı yaptırmasına karşı çıkmıştı. Eylemciler ayrıca spor müsabakaları, dini törenler, restoran, mağaza ve sınıf gibi yerlerde maske zorunluluğunu da protesto etmişti.

Maske ve aşı zorunluluğuna karşı başlayan eylemlerde protestocular daha sonra hükümetten tüm pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasını istemişti.



Independent Türkçe, Guardian, RNZ

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU