Afganistan'daki okul yasağına kız öğrenciler tepkili: Taliban okulları açmazsa, karanlık bir gelecekle karşı karşıya kalacağız

"Eskiden okula giderken çok umutluyduk, çünkü geleceğimizle alakalı adımlar atıyorduk. Şimdi çok mahcubuz; evde oturmaktan ve kurslara gitmekten başka elimizden bir şey gelmeyecek"

Bütün hayallerimiz alt üst oldu. Eğer okullarımız açılmazsa, derslerimizden geri kalacağız ve evde hapsedileceğiz... Belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kalacağız. Çünkü Taliban, dershanelere gitmemize bile engel olmaya çalışıyor.


Bu sözler, Afganistan'da Taliban yönetiminin kız öğrencilerin ortaokul ve liselere dönüşü konusunda geri adım atmasıyla okuldan geri gönderilen lise öğrencisi Ruhsar'a ait. 

Taliban'ın kız öğrencilerin ortaokul ve liselere 23 Mart'ta döneceğini açıkladığında çok mutlu olduğunu ve ümitlendiğini söyleyen Ruhsar, "Okul üniformalarımızı hazırladık, yeni kalemler, yeni defterler aldık. Okulun ilk gününde bir saat bile sınıfta kalmadan, Taliban okullarımızı tekrar kapattı ve bizi okuldan çıkardılar" diye anlattı.

Okulun kız öğrencilere kapandığını duyduklarında çok büyük bir üzüntü yaşadıklarını söyleyen Ruhsar, "Sınıf arkadaşlarımız ağlıyorlardı. Bütün hayallerimiz alt üst oldu" dedi.
 

RUHSAR-1.JPG
Ruhsar, Kabil'deki Manuçehri Lisesi'nde 10. sınıf öğrencisi / Fotoğraf: Sohrab Omar-Independent Türkçe

 

"Yurt dışında okuma fırsatı bulursam, ülkeme doktor olarak döneceğim"

Hayal kırıklığı içinde olduğunu ve geleceği için kaygılandığını söyleyen Ruhsar, hayallerini gerçekleştirebilmenin tek yolunun ülke dışına çıkabilmek olduğunu dile getirdi:

Eğer yurt dışında ders çalışma fırsatı bulursam, oralarda okula devam edeceğim ve üniversitede tıp fakültesini bitirerek tekrar Afganistan'a döneceğim. Ve bunu çok istiyorum. 
 

HATICE-1.JPG
 Ruhsar ve Hatice / Fotoğraf: Sohrab Omar-Independent Türkçe


Okulun ilk günü çok mutlu olduğunu söyleyen Kabil'deki bir başka lise öğrencisi Hatice de "İlk gün, geleceğimizi kurmak üzere okula gidiyorduk. Birkaç dakika sonra kız öğrenciler için okullarının tekrar kapandığını öğrendik. Bu haberi duyunca kız öğrenciler ağlayarak okuldan ayrıldılar. Hepimiz üzülmüştük" şeklinde konuştu.
 

HATICE-2.JPG
Hatice, lise 12. sınıf öğrencisi / Fotoğraf: Sohrab Omar-Independent Türkçe

 

"Elimizden bir şey gelmiyor; karanlık bir gelecekle karşı karşıya kalacağız"

"Eskiden okula giderken çok umutluyduk, çünkü geleceğimizle alakalı adımlar atıyorduk. Geleceğimizi kurabiliyorduk, ama şimdi çok mahcubuz ve elimizden de bir şey gelmiyor" diyen Hatice, sözlerine şöyle devam etti:

Taliban okulları açmazsa, karanlık bir gelecekle karşı karşıya kalacağız. Evde oturmaktan ve kurslara gitmekten başka elimizden bir şey gelmeyecek.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan'daki Taliban yönetimi, kız öğrencilerin ortaokul ve liselere dönüşü konusunda geri adım attı ve aylardır okulların açılmasını heyecanla bekleyen öğrencileri okul kapısından geri gönderdi.

Taliban Eğitim Bakanlığı geçen hafta, 23 Mart Çarşamba günü okulların kızlar da dahil bütün öğrencilere açılacağını duyurmuştu. Söz konusu tarihte bütün okullar açıldı; ancak bir saat geçmeden ani bir kararla tekrar kapatıldı.

Taliban'ın bu kararı, yaklaşık yedi ay sonra ilk kez okula gitme heyecanı yaşayan Afgan kızlarında yarattığı hayal kırıklığının yanı sıra, uluslararası kamuoyunda da ciddi tepkiye neden oldu.

Taliban'ın bu kararına tepkiler gecikmedi. Birleşmiş Milletler, Afganistan'a Yardım Misyonu'ndan (UNAMA) yaptığı açıklamada, okulların kız öğrencilerine kapalı kalmasını esefle karşıladıklarını bildirdi.

Ayıca, Batılı ülkeler Afganistan'da kız öğrencilere yönelik ortaokul ve liseleri kapalı tutma kararı veren Taliban'ı ortak açıklamayla kınadı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU