Seçim kanunu teklifinin ardından CHP'den ittifak mesajı: Formül buluruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, kanunun geçmesinin ardından konuyu tartışacaklarını söyledi. Salıcı "Yani ittifak yerinde duruyor. Nasıl şekillenir onu göreceğiz" diye konuştu

Fotoğraf: CHP

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, TBMM Anayasa Komisyonu'ndan geçerek Meclis'e gelen seçim kanununda değişiklik teklifini değerlendirdi.

Teklifin Meclis'ten geçmesi durumunda Millet İttifakı'nın nasıl bir yol izleyeceğini anlatan Salıcı, "Biz formül buluruz" diye konuştu.

Habertürk'ten Mahir Kılıç'ın ahberine göre; Salıcı şöyle devam etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önce şunun yapılması lazım. Bu kanun Genel Kurul’dan böyle mi geçecek? Kanun geçer, geçmiş olduğu haliyle biz meseleyi tartışırız. Diğer siyasi partiler de geçmiş olduğu haliyle tartışır. Süreç yürür. Yani ittifak yerinde duruyor. Nasıl şekillenir onu göreceğiz. Korkunun ecele faydası yok yasası. Masa başı mühendislikleriyle seçim kazanmaya çalışıyorlar. Seçim masa başında kazanılmaz, seçim sahada kazanılır. Biz sahada çalışıyoruz, onlar masa başında formül peşinde koşuyorlar.

thumbs_b_c_0c5306f5a8be987ace10de5132b7d120.jpg
Salıcı sözkonusu teklifle ilgili AK Parti ve MHP arasında sıkıntılar olduğunu kaydetti. Fotoğraf: AA

"Birbirlerine dair hesaplarla ilgili sıkıntı var"

Salıcı, Meclis'teki görüşmelerde Seçim Yasası’nda değişiklik bekleyip beklemedikleri konusunda ise, "Bu seçim yasasının Meclis'e gelmesi bir yılı geçti, niye? İki parti oturup konuşuyor. İki partinin konuştuğu bir yasa teklifinin Meclis’e gelmesi bir yılı buldu. Biz bu arada 6 siyasi parti oturduk geleceğe dair Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metnini hazırladık ve kamuoyuna açıkladık. Niye bir yılı geçti. İki parti arasında yapılan hesaplarla ilgili, birbirlerine dair hesaplarla ilgili sıkıntı var. Genel kurulda da değişiklik önerileri verilebilir. Biz son haline bakarız" ifadelerini kullandı.

Teklifte bir değişikliğin olmasını "mümkün" diye yanıtlayan Salıcı, "Çok iyi anlaşıyor olsalardı bir sene sürmezdi Meclis’e gelmesi" dedi.

"'Erdoğan’ı istemeyenler kulübü' oturup geleceğe dair bu kadar çalışma yapmaz"

CHP'li Salıcı, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı hakkında ise İttifak üyelerinin nasıl karar vereceğinin önemli olduğunu söyledi. "Burada önemli olan, masanın nasıl karar vereceği. Burada önemli olan ittifakın sürmesi, birbiriyle diyaloğun devam etmesi, geleceğe dair mutabakatın devam etmesi, bütün bu sürecin sonucunda da masa kendi adayını çıkaracaktır ve çıkardığı adayın arkasında da duracaktır" diyen Salıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

Yani biz, isim konuştuğumuz zaman, ya da isimler üzerine yorum yaptığımız zaman içeriği kaçırmış oluyoruz. İçeriği konuşmuş olmuyoruz. Tabii Türkiye’yi geleceğe dair bir fikir yönetecek, belirleyecek. Masanın adayı olan kişi o fikrin taşıyıcısı olacak. Seçilecek olan aday o fikrin uygulayıcısı olacak. Ortaya önce fikir konmalı. Diyorlar ya, Recep Tayyip Erdoğan’ı istemeyenler kulübü. Vallahi Recep Tayyip Erdoğan’ı istemeyenler kulübü oturup geleceğe dair bu kadar çalışma yapmaz. Çok farklı siyasi geleneklerden gelen partiler yan yana gelebiliyorsa, dirsek teması kurabiliyorlarsa, Türkiye’nin geleceğine dair ortak kaygılarımız var diyorlarsa bunu herkesin ciddiye alması gerekir. Bizi ilgilendiren şey karar. Karar süreci belirlenir, masa kurulur. Masa kurulduktan sonra belirlenecek aday bizim adayımızdır.

 

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU