Aksakal: Başta asgari ücretliler olmak üzere tüm çalışan ve emeklilerin maaşlarına seyyanen 3 bin lira artış yapılmalı

"Sokakları hareketlendirme çabasında olan kesimlere zemin hazırlamak, telâfisi zor sonuçlar doğurur"

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal / Fotoğraf: DSP

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, artan fiyatlara dikkat çekerek, başta asgari ücretliler olmak üzere tüm çalışan ve emeklilerin maaşlarına seyyanen 3 bin lira artış yapılmasını ve haziran ayı sonunda da yeni bir güncelleme planlanmasını önerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye uyanık olmak zorunda"

24 Mart Perşembe günü toplanacak olan NATO Liderler Zirvesi'nin Rusya – Ukrayna savaşının seyrini belirleyecek derecede önemli olduğunu vurgulayan Aksakal, "NATO Liderler Zirvesi'nde Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla ilgili olarak "Türkiye'nin stratejik konumu" gerekçe gösterilerek bir baskı ile karşılaşabileceği ihtimal dışı değildir. Yurtta barış, dünyada barış temelinde bölge merkezli dış politika anlayışı hakim kılınmalı ve bugüne kadar yürütülen denge politikasından taviz verilmemelidir. Türkiye uyanık olmak zorundadır" dedi.

"Et ve Süt Kurumu Genel Müdürünü, bu ülke daha fazla taşıyamaz"

Türkiye'nin içine düşürüldüğü ekonomik ve siyasal sorunlar artık bir tek siyasi iradenin baş edebileceği düzeyi aştığını dile getiren DSP lideri, "Ekonomideki yüksek ateş, "nebati ilaçlarla" tedavi edilebilecek türden değildir. Türk lirasının dip seviyesinde olduğunu resmi ağızdan beyan edebilen çaresizlik içindeki bir Hazine ve Maliye Bakanı'nı, kendi fiyatları piyasanın altında kaldığı için uzun kuyruklar oluştuğu gerekçesiyle et ürünlerine zam yaptıklarını söyleyebilen Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü'nü, bu ülke daha fazla taşıyamaz" ifadelerini kullandı.

Yanlış politikalar ve isabetsiz bakan tercihleri

"Kepek fiyatları un fiyatını geçti diye serzenişte bulunan çiftçiye "seneye kepek ekersiniz" önerisinde bulunabilmiş tarım bakanı olan bir ülkede bugün yaşananları mukadder görmekten başka çare yoktur" diyen Aksakal, açıklamasını şöyle sürdürdü:

İşte bu sebeplerledir ki; gerek tarımda, gerek sanayide bugüne kadar uygulanan yanlış politikalar ve isabetsiz Bakan tercihleri sonucu işler sarpa sarmış, sermaye tükenmiş, borç boyumuzu aşmıştır

Maaşlara 3 bin lira seyyanen zam

Bugün 1 kilo etin 150 liraya ulaştığını, mazotun litre fiyatının 25 liraya dayandığını ve  insanların kımıldayamaz hale geldiklerini ifde eden Önder Akskal, "Durum vahimdir. Toplumsal rahatlatma şarttır, bunun için hiç zaman geçirmeden başta asgari ücretliler olmak üzere tüm çalışan ve emeklilerin maaşlarına seyyanen 3 bin lira artış yapılmalıdır. Haziran ayı sonunda yeni bir güncelleme de mutlaka planlanmalıdır" dedi.

Aksi halde oluşabilecek toplumsal tepkilerin kontrol edilmesi imkânsız hale geleceğini savunan Aksakal, "Sokakları hareketlendirme çabasında olan kesimlere zemin hazırlamak, telâfisi zor sonuçlar doğurur" sözlerine yer verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU