Avrupa'dan kayyum eleştirisi: Demokratik seçiminin ciddi ihlali

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin raporunda "terörle mücadele mevzuatında terörizm kavramının geniş çerçevede yorumlanarak" seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine seçilmemiş kişilerin atanması eleştirildi

Fotoğraf: AA

Avrupa'da yerel yönetimlerin parlamentosu konumundaki Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin (AYBYK) Türkiye denetim raporunda kayyum atamalarına eleştiler getirildi.

Raporda, yürürlükteki terörle mücadele mevzuatında terörizm kavramının "geniş çerçevede yorumlanarak" seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine seçilmemiş kişilerin atanmasını "Türk vatandaşlarının demokratik seçiminin ciddi ihlali ve Türkiye’de yerel demokrasinin iyi işleyişinin önünde engel" olarak tanımlandı.

Deutsche Welle Türkçe'den Kayhan Karaca'nın haberine göre, rapora ek karar metninde, Türkiye’de seçilmiş yerel vekillerin durumuna ilişkin AYBYK tarafından geçtiğimiz yıllarda hazırlanan tavsiye kararlarının büyük ölçüde uygulanmadığı not edildi. Karar 21’e karşı 100 oyla kabul edildi, 6 vekil çekimser kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçilmiş kimi belediye başkanlarına Yüksek Seçim Kurulu tarafından mazbata verilmemesinin, Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın (Şart) özerk yerel yönetim kavramıyla ilgi maddesine aykırı olduğu kaydedilen raporda kimi belediye başkanlarının azledilerek görevden uzaklaştırılması ve yerlerine kayyum atanması Şart ilkelerine aykırı gösterildi.

"Valilerin atanması devlet ile yerel yönetim arasında gerekli ayrılık ilkesine aykırı"

Valilerin aynı zamanda devlet görevlisi ve il özel idaresinin en üst amiri işlevi görmesinin devlet ile yerel yönetim arasında gerekli ayrılık ilkesine aykırı olduğuna işaret edilen kararda, bu konuda yasal değişiklik yapılması istendi. Valilerin yerel yönetimlerin faaliyetleri ile kararları üzerindeki "idari vesayeti" de eleştirildi.

Bakanlar Komitesi'ne  "Ankara'ya çağrıda bulunun" tavsiyesi

AYBYK, Avrupa Konseyi’nin icra organı olan Bakanlar Komitesi'ne yönelik tavsiye kararında ise terörle mücadele mevzuatındaki terörizm tanımını değiştirmesi, yargı kararı olmaksızın belediye başkanlarının azledilme ve kayyım atama uygulamalarına son vermesi ve valilerin bundan böyle hukuken il özel idaresi amiri işlevi görmemesi için yasal değişiklikler yapması yönünde Ankara’ya çağrıda bulunulması talep edildi.

Tavsiye kararında, Anayasa’nın 127’nci maddesinde belirtilen idari vesayet kavramının en düşük düzeyde uygulanmasını, yerel yönetimlerle görüş alışverişinin çoğaltılmasını ve yerel yönetimlerin öz kaynaklarının artmasını sağlayıcı önlemler alınması da istendi.

Türk heyeti başkanından itiraz: Terör terördür, terorist teröristtir

AYBYK Türk heyeti başkanlığı görevini yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Türkiye’nin "terörü genişletici bir yorumla ele aldığı eleştirisine katılmalarının mümkün olamayacağını" ve "raportörlerin bu ifadeyi soyut biçimde kullandıklarını" söyledi. Büyükakın "terör terördür, terorist teröristtir" şeklinde konuştu.

HDP'li belediye sayısı 65'ten 6'ya düştü

Yerel seçimlerde 65 belediye kazanan Halkların Demokratik Partisi'nin, Kanun Hükmünde Kararnameler ve kayyum atamaları nedeniyle sadece 6 belediyesi bulunuyor.

 

 

DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU