Portekiz'in Azorlar takımadasında 48 saatte 1100 deprem

Şiddetleri 1,9 ile 3,3 arasında değişen depremlerin 63'ü yerel halk tarafından hissedildi

Portekiz'in Azorlar takımadasındaki Sao Jorge adasındaki sismik hareketliliği gösteren uydu haritası (Reuters)

Portekiz'in Azorlar Takımadası'nda 48 saat içinde kaydedilen en az 1100 küçük deprem yetkilileri acil durum planını devreye sokmaya itti.

Depremler cumartesi günü öğleden sonra orta-Atlantik'teki volkanik ada Sao Jorge'den bildirildi. Yetkililer yerel halkı sakin olmaya ve resmi tavsiyelere uymaya çağırdı.

Azorlar Takımadası'nın sismo-volkanik gözetim merkezi Civisa'nın başkanı Qui Marques, pazartesi günü Reuters'a depremlerin büyüklüğünün 1,9 ile 3,3 arasında değiştiğini söyledi. Lusa haber ajansının bildirdiğine göre bunlardan 63'ü yerel halk tarafından hissedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marques depremlerin çoğunun adanın güneyindeki Velas köyüyle kuzey kıyısındaki Fajã do Ouvidor arasındaki bir bölgede meydana geldiğini ve şimdiye kadar hiçbir hasara neden olmadığını söyledi.

Sao Jorge'nin Urzelina Yanardağı en son 1808'de patlamış olsa da Azorlar Sivil Savunma idaresi, sismik aktivitedeki artışın geçen yıl İspanya'nın La Palma adasında Cumbre Vieja Yanardağı'nın patlamasından önce tespit edilen deprem silsilesini anımsatması nedeniyle bölgenin volkanik gözetim merkezinden uzman değerlendirmesi istedi.

Sahaya iki sismik izleme istasyonu daha kurmak için ekip gönderen Civisa, bu düşük yoğunluklu depremlerin ardındaki sebebi henüz belirleyemedi. Ekipler volkanik faaliyetin bir göstergesi olan toprak gazlarını da ölçecek.

Portuguese American Journal'ın aktardığına göre Marques, "Durumu takip ediyoruz fakat bu krizin izlediği yol hakkında bir fikir sahibi olmak için henüz çok erken" ifadelerini kullandı.

Marques, "Şu anda bu sistemle ilgili endişemiz herhangi bir aktif volkanik sistemle ilgili endişemizle aynı. Elimizde sismik krize sahip aktif bir volkanik sistem var. Takip etmeyi sürdüreceğiz" diye ekledi.

Öte yandan Velas Belediye Başkanı Luis Silveira, sismik faaliyetler sonrasında önleyici tedbir olarak acil durum planını devreye soktu.

Yaklaşık 8 bin 400 kişinin yaşadığı Sao Jorge, Azorlar Takımadası'nı oluşturan 9 adadan biri.

Takımadaların merkez grubunun bir parçası olan Sao Jorge'de Faial ve Pico gibi turistik açıdan popüler volkanik yerler mevcut.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU