AK Partili Yazıcı: Gidenler için "Gittiler iyi oldu" demem, yanlışımız varsa da düzeltiriz

"Bütünlüğümüzü korumalıyız. Ama gittiler, insan gönlüyle ve istekle partisine bağlı olmalı. Çıkar için değil. AK Partiyi kuruluşundan beri hep birlikte bu hale getirdik"

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinden ayrılan ve Millet İttifakı’na yakın olan isimler için “Ben AK Parti’den gidenler için ‘Gittiler iyi oldu’ demem. AK Partiyi kuruluşundan beri hep birlikte bu hale getirdik. Yanlışımız varsa da düzeltiriz” yorumu yaptı.

Hürriyet gazetesinden Hande Fırat, Yazıcı ile yaptığı görüşmeye köşesinde yer verdi.

Düzenleme, AK Parti’nin oy oranı düştüğü için mi?

Yazıcı, MHP ile birlikte Meclis’e getirdikleri seçim kanunu teklifi hakkında Fırat’ın yönelttiği “AK Parti’nin oy oranı düşüyor, bu yüzden bu düzenleme vekil sayısını artırmak için mi yapıldı?” şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

Kesinlikle hayır. Demokratik değerler, demokratik kriterler, egemenliğin millete ait olması göz önünde bulunduruldu. Siyasi partiler sandıkta yarışır. Şimdiden vekil sayısı artacak diye bir şey de söylenemez. Alacağı oy oranına bağlı olacak. Ancak tüm anketlerde birinci partiyiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Muhalefet ile diyalog kanalları açık olmalı”

Yazıcı, muhalefet ile iktidar arasında seçim kanunu teklifi konusunda düzgün bir diyalog olmaması konusunda şu yorumu yaptı:

Muhalefetle temas olmadı. Artık temas komisyonda olacak. Ancak özellikle uluslararası konularda partiler arasında diyalog olmalı. Diyalog kanalları da açık olmalı. Hep eleştirirsek olmaz. Yani biz hiç mi iyi bir şey yapmadık. Oluyor öyle şey. Bazen muhalefetin de bunları görmesi lazım. Örneğin Çanakkale Köprüsü ile hep birlikte övünebilmeliyiz. Muhtarlık seçimlerinin de yerel seçimden ayrılmasını istiyorduk. Muhalefetle görüştük ama reddettiler.

AK Parti’den ayrılan bazı isimlerin Millet İttifakı cephesine yakın olmasıyla ilgili soruya da yanıt veren Yazıcı, şu yorumu yaptı:

Millet İttifakı çok dağınık ama bu bizim sorunumuz değil. Ben AK Parti’den gidenler için ‘Gittiler iyi oldu’ demem. Bütünlüğümüzü korumalıyız. Ama gittiler, insan gönlüyle ve istekle partisine bağlı olmalı. Çıkar için değil. AK Partiyi kuruluşundan beri hep birlikte bu hale getirdik. Yanlışımız varsa da düzeltiriz.

“AİHM kararları için formül bulunmalı”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala gibi isimlerin tutuklu yargılanması konusunda da konuşan Yazıcı, şunları kaydetti:

Yargılama sürerken konuşmayı yargıyı etkilememek için doğru bulmam. Ancak hep şuna inandım. Yargı mensupları gerekmedikçe iş yapmaz, gerekmeyen kararları vermez. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargılamasını kabul etmiştir. Bunun gereklerini karşılayacak bir formülasyon bulunmalıdır.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU