'Öğrencilerin mağdur edildiği' iddia edilmişti… Hakkari Üniversitesi'nde neler oluyor?

Çevrimiçi yapılacağı açıklanan final sınavlarının yüz yüze gerçekleştirilmesi kararı nedeniyle farklı kentlerde yaşayan öğrencileri barınma telaşı sarmıştı. Hakkari Üniversitesi Rektörü Pakiş ile öğrenci temsilcisi Tekce, sorunun çözüldüğünü söyledi

Fotoğraf: AA

Pandemi nedeniyle son iki yıldır üniversiteler, ağırlıklı olarak öğrencilerine uzaktan eğitim (online, çevrimiçi) verdi.

Hakkari Üniversitesi de belli bölümlerinde yüz yüze eğitim yaparken, bazılarını çevrimiçi şekilde sürdürdü.

Ancak bir karar değişikliğine gidilerek haziran ayında gerçekleştirilecek final sınavlarının çevrimiçi yerine yüz yüze yapılacağı açıklandı.

Öğrenciler ise tüm planlarını çevrimiçi sisteme göre yaptıkları ve barınma sorunu yaşayacakları gerekçesiyle karara tepki gösterdi.

Hakkari yerel basınında da "Hakkari Üniversitesi, öğrencilerini mağdur etti" şeklinde haberler çıktı.

Independent Türkçe konunun aslını öğrenmek için taraflara ulaştı.

"Sınavları yüz yüze yapmamız gerekiyor ki öğrencilerin durumunu ölçebilelim"

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, başta çevrimiçi yapılması planlanan final sınavlarını, salgının eski gücünde olmadığı gerekçesiyle yüz yüze yapmaya karar verdiklerini aktardı.

"İki dönem boyunca dersleri ve sınavları çevrimiçi gerçekleştirmeyi düşünüyorduk ancak pandemi anlamında ortalık epeyce rahatladı" diyen Pakiş, "Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ten de bu duruma ilişkin yazılar geldi. Biz de öğrencilerin bilgisini daha iyi ölçebilmek adına haziran ayındaki final sınavlarını yüz yüze yapmaya karar verdik" dedi.

Hem dersler hem de sınavlar uzaktan olunca öğrencilerin durumlarını ölçmenin güçleştiğinin altını çizen Rektör Pakiş, "Öğrenciler de hem iyi çalışsın motive olsun hem de biz onlara ne verdiğimizi ne aldığımızı yüz yüze sınavla daha iyi anlayalım istedik" ifadelerini kullandı. 

"Mağduriyet yok"

Öğrencilerin çoğunun farklı kentlerde yaşaması nedeniyle final sınavlarının yüz yüze yapılmasının barınma sorununa neden olduğu iddialarına değinen Pakiş, "'Öğrencilerin mağdur edildiği' söylemlerini gerçeği yansıtmıyor. Bir hafta sürmesi planlanan final sınavları süresince Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne (KYK) bağlı yurtlarda barınma hizmeti sunulacak" diye konuştu. 

Prof. Dr. Ömer Pakiş Hakkari Üniversitesi Rektörü AA.jpg
Prof. Dr. Ömer Pakiş / Fotoğraf: AA

 

"Öğrencilere finalleri boyunca konaklama sağlayıp yemeklerini vereceğiz"

Öğrencilerin de yüz yüze sınavın daha iyi olacağını görüşünde olduğunu savunan Prof. Dr. Pakiş, "Hepimiz anneyiz, babayız, yakınız. Hiçbir rektör çocuklarına mağduriyet yaşatmayı düşünmez. Tüm tarihleri netleştirip, öğrencilere konaklama sağlayıp yemeğini de vereceğiz. Özetle üniversitemiz öğrencilerle ilgili her şeyi düşündü, planladı" görüşünü dile getirdi.

Pakiş, bu ay gerçekleştirilecek vize sınavlarının ise hem havanın soğuk olması hem de bu tarihlerde yurt ayarlamasının zorluğundan ötürü, performans ve ödev şeklinde notlandırılacağını da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Öğrenci temsilcisi Ahmet Tekce de sene başında tüm dersler ile sınavların online şekilde yapılacağı açıklanmışken finallerin yüz yüze olacağını öğrendikleri ilk anda şaşırdıklarını, tedirgin olduklarını ancak barınma sorununun hallolması nedeniyle ortada sıkıntının kalmadığını aktardı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU