Sancar seçim kanunu teklifini değerlendirdi: Amaçları oyları azalmasına rağmen avantaj sağlamak

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Bu oyunlara başvuran bütün iktidarlar halkın iradesi karşısında kaybetti. Bu yöntemlerle, seçim kanunlarında mühendislik oyunlarıyla varlığını devam ettirebileceğini sananlar geçmişe baksınlar" diye konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında seçim kanunu teklifine değinen Sancar, "Bu teklif dün AKP-MHP İşbirliği ile Meclis'e sunuldu. Burada yapılan değişiklik iktidara siyasi mühendislik ve hukuksal oyunlarla yine çoğunluğu kazandırma amacına dayanıyor" diye konuştu.

"Amaçları oyları azalmasına rağmen avantaj sağlamak"

Sancar şöyle devam etti:

Barajı yüzde 7'ye düşürdüler güya. Oysa biz baraja karşı mücaeleyi kuruluşumuzdan beri yürüttük. Barajı indirmelerinde kendi hesapları da var mutlaka. İktidarın küçük ortağı eriyor. Yüzde 10 barajın altında kalmaları kesin gibi görünüyor. Şimdi onu kurtarmak için barajı indiriyorlar.

Yeni seçim kanunu teklifinde ittifak sistemi ile de oynandığını belirten Sancar, "Amaçları yine kendilerine oyları azalmasına rağmen avantaj sağlamak. Bu oyunlara başvuran bütün iktidarlar halkın iradesi karşısında kaybetti. Bu yöntemlerle, seçim kanunlarında mühendislik oyunlarıyla varlığını devam ettirebileceğini sananlar geçmişe baksınlar. Bu hesap işe yaramayacaktır" diye konuştu.

"Hekimler hiçbir yere gitmiyor. Kim gidecek, bu iktidar gidecek"

Dün 14 Mart Tıp Bayramı'nın kutlandığını hatırlatan Sancar sağlık emekçilerinin devam eden grevini selamladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doktorlara yönelik "Giderlerse gitsinler" açıklamasıyla başlayan tartışmaya da değinen Sancar şunları söyledi:

 Kendi sorumluluklarını gizlemek için sağlık emekçilerini hedef gösteriyorlar. Şimdi de ülkeden kovmaya kalkıyorlar. Küçük ortak bugün tehditlere devam etmiş. Halk sağlık emekçilerinin öneminin farkında. Hekimler hiçbir yere gitmiyor. Kim gidecek, bu iktidar gidecek. Bu halka zulmü, açlığı reva gören bu iktidar gidecek. Hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız ve sizleri tarihin çöplüğüne mutlaka göndereceğiz. 

Zaten TTB de açıklama yaptı hiçbir yere gitmiyoruz diyorlar. Bu ülke bizim, biz bu halkın içinden çıktık ve bu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğiz ama haklarımızı da arama mücadelesini sürdüreceğiz, taviz vermeyeceğiz diyor hekimler ve sağlık çalışanları. Bu mücadelede de sonuç almaya başlıyoruz. 

Dün AKP Genel Başkanı bazı açıklamalar yaptı, sözlerini geri alma amaçlı ifadeler kullandı. Ancak biliyoruz ki daha önceki sözler dil sürçmesi değil, gönlünden geçenin ifadesi. Vaatlerde de bulunmuş 3 5 tane. Bunların hiçbiri hekimlerin haklı taleplerini karşılamaya yetmiyor. Yanından bile geçemiyor. Haklar lütufla gelmez. Haklar mücadele ile alınır. TTB, 10 maddelik bir liste sundu kamuoyuna.  Bunların takipçisiyiz, biz de sahibiyiz. Grubumuz dün bu konuda bir kanun teklifi verdi. Bunu yasalaştırmaya ve hekimlere yol gösterenleri özür dilemeye çağırıyorum. Hekimlerin taleplerini kabul etmek en büyük özrünüz olacaktır.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU