Ukrayna donanmasından Odessa'da "Don't Worry, Be Happy" performansı

Odessa, Ukrayna'nın Karadeniz'de elinde kalan son büyük limanı

Ukrayna'nın Odessa kenti sakinleri evlerinden kaçıp kaçmamayı değerlendirip Rus ordusunun ülkelerinin daha derinine ilerleyeşini seyrederken, bir askeri bando tanıdık bir melodiyle havayı yumuşatmaya çalışmaya karar verdi.

Ukraynalı donanma müzisyenlerinden oluşan grup, kum torbalarından ve tanksavar silahlardan kurulu sahnede Ukrayna milli marşını ve Bobby McFerrin'in 1980'lerde popülerlik kazanmış "Don't Worry, Be Happy" (Dert Etme, Mutlu Ol) şarkısını çalmak üzere bir araya geldi.

Rus ordusunun karadaki ilerleyişinden büyük ölçüde yalıtılmış olan Odessa şu ana kadar şanslıydı. Karadeniz'e erişime sahip değerli liman kenti, istila durmazsa muhtemelen hedef haline gelecek.

Fakat Karadeniz'deki konumu kenti denizden saldırılara karşı da savunmasız kılıyor. Kentin doğrudan karşısında, Karadeniz'in doğu ucunda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2014'te ilhak ettiği Kırım Yarımadası var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna donanmasının eskiden Sivastopol'da konuşlu Karadeniz karargahı ilhak sonrası Odessa'ya taşınmıştı.

İkonik şarkısı ufak şeyleri dert etmemek için güzel bir hatırlatıcı olsa da McFerren, şarkısında nükleer silahlara sahip askeri bir süper gücün deniz saldırısından kurtulmaktan değil, kirasını zamanında ödeyememesinden ve yatağının çalınmasından bahsediyordu.

Odessa sakinlerinin endişelendiği şey, ülke genelindeki diğer kentlerde gerçekleşiyor. Kiev'i terk etmeye çalışan siviller öldürülüyor. Harkov'un Rus güçlerince ele geçirildiği bildiriliyor, kuşatma altındaki Mariupol'daysa tahliye için güvenli bir yola sahip olmayan kent sakinleri gıda ve ilaç temininde zorlanıyor.

Rus ordusu Odessa'nın sadece 120 km doğusundaki liman kenti Herson'u çoktan ele geçirdi ve Rus gemilerinin de Ukrayna karasuları yakınlarında görüldüğü bildiriliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski pazar günü yaptığı açıklamada Rusya'nın kente saldırmayı planladığını söylemiş ve bunun "tarihi bir suç" olacağını belirtmişti.

Kent çevresinde donanma bandosuna arka plan hizmeti gören kum torbaları dahil savunmalar kuran Ukrayna ordusu muhtemel Rus saldırısına karşı Odessa'yı savunmaya hazırlanıyor.

Ruslar Odessa'yı düşürürse Ukrayna, Karadeniz'deki son büyük limanını da yitirecek ve tedarik için hayati bir giriş noktasına erişimi kesilecek. Rusya'nın hem stratejik savaş değeri hem de Rusya açısından kültürel ve tarihi önemi sebebiyle kenti zarar vermeden ele geçirmek istediği bildiriliyor. Rus İmparatoriçesi Büyük Katerina'nın kurduğu kent, ülkenin ilk imparatorluk çağı boyunca kozmopolit bir merkezdi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU