Enerji Bakanı Yardımcısı Bayraktar: Türkiye'nin Rus petrolünü almayı kesme planı yok

"Rusya ile yeni bir tedarik sorunu yaşayamayız"

Fotoğraf: AA arşivi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Rusya petrolünü satın almaya devam edeceğini ve küresel talebi karşılamaya yardımcı olacak bir adımla İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını umduğunu belirtti.

Bayraktar, katıldığı CERAWeek enerji konferansı öncesinde yaptığı açıklamada Türkiye'nin doğalgaz talebinin yüzde 45'ini, petrolün yüzde 17'sini ve benzinin yüzde 40'nı Rusya'dan karşıladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bayraktar, "Dünyanın daha çok petrole ihtiyacı var. ABD'den, Venezuela'dan, İran'dan, Suudi Arabistan'dan nereden olursa olsun bir yerden petrol gelmeli" ifadelerini kullandı. Bayraktar, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı petrolü kolay kolay başka bir yerden tedarik edemeyeceğini söyleyerek, "Rusya eskiden beri güvenilir bir tedarikçi" dedi.

Türkiye, Washington'ın 2018'de, nükleer anlaşmadan çıkmadan ve İran'a karşı yaptırımları yeniden devreye almadan önce İran'dan günde 200 bin varil ham petrolü ithal ediyordu.

Bu duruma atıfta bulunan Bayraktar, "Bir anda sıfıra indik. Bu sefer de Rusya ile yeni bir tedarik sorunu yaşayamayız" dedi. Bayraktar, "Umarım İran sorunu yakında çözülecek. Bu durumda arz sorunu ile baş etmemiz daha kolay olacaktır" diye ekledi.

Türkiye, Washington ve Tahran'ın yakında İran'ın 2015 nükleer anlaşmasını yeniden uymaya başlamasını sağlayacak anlaşmaya varmasını umuyor. İran ve ABD neredeyse bir yıldır anlaşmayı yeniden devreye almak için görüşmeler yürütüyor.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU