Osman Kavala'nın avukatları: 15 Temmuz'u desteklemek ve casusluk suçlamalarının konusuz kaldığı imza altına alındı

Avukatların açıklamasında "Özellikle casusluk suçlamasının sadece tutuklamanın sürdürülmesine yönelik bir hukuki argüman olarak kullanıldığı açıkça itiraf edilmiştir" denildi

Fotoğraf: Kerem Uzel / Nar Photos

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala'nın avukatları Gezi Parkı davasında Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenmesine ilişkin olarak açıklama yaptı. 

Açıklamada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen mütalaada "15 Temmuz darbe girişimini desteklemek" ve "Casusluk" suçlamalarının konusuz kaldığı beirtildi

Yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Osman Kavala hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davada iddia makamı, 4 Mart 2022 tarihinde esas hakkında mütalaasını sunmuş ve Osman Kavala’nın Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi ("cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmak veya görevlerini yapmasını tamamen ya da kısmen engellemek") uyarınca ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla cezalandırılmasını talep etmiştir. Söz konusu mütalaa gereğince; Osman Kavala hakkında "15 Temmuz darbe girişimini desteklemek" (TCK 309) ve iki yıldır tutukluluk gerekçesi yapılan "Casusluk" (TCK 328) suçlamalarının konusuz kaldığı imza altına alınmış, özellikle casusluk suçlamasının sadece tutuklamanın sürdürülmesine yönelik bir hukuki argüman olarak kullanıldığı açıkça itiraf edilmiştir.

Yine aynı mütalaa uyarınca; Osman Kavala ve diğer Gezi sanıkları beraat etmiş oldukları Gezi ile ilgili davalardan aynı delillerle yeniden cezalandırılmak istenmiş, TCK 312. madde ile ilgili tutukluluğu değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin "somut ve meşru delillere dayanmadığı" yolundaki kararı açıkça hiçe sayılarak, Uluslararası Ceza Hukuku’na ilişkin karar ve normlar ısrarla yok hükmünde addedilmiştir.

Davanın geçmişi

Gezi Parkı davasında mütalaasını açıklayan savcı, sanıklardan Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Savcılık, esas hakkındaki görüşünde, daha önce olduğu gibi Gezi eylemlerinin Açık Toplum Vakfı ve kurucusu George Soros tarafından örgütlendiği, Otpor ve Canvas gibi yurtdışındaki oluşumların Türkiye’de harekete geçtiği, bu temasların bir bölümünün oyuncu Mehmet Ali Alabora tarafından kurulduğu, Kavala’nın ise hem Gezi hem de 15 Temmuz sürecinde hükümeti devirmeyi amaçladığı tezlerini tekrarladı.

Mütalaada, Osman Kavala'nın dosyanın gelmiş olduğu aşama, mevcut delil durumu ve suçun sübutu halinde alması muhtemel ceza karşısında kaçma şüphesinin mevcudiyeti de dikkate alınarak, hükümle birlikte TCK'nin 312. maddesinde işlemiş olduğu suç kapsamında tutuklanması talebinde bulunuldu.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU