Askeri uçak talep eden Zelenski'den Rus petrolüne boykot çağrısı

"Eğer Rusya Ukrayna'ya dair planlarından vazgeçmediyse ve işgale devam ederse yeni bir yaptırım paketine ihtiyaç duyulacaktır... barışın sağlanabilmesi için"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından uluslararası topluma çağrıda bulundu / Fotoğraf: Facebook

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, uluslararası topluma Ukrayna'ya askeri uçak yardımında bulunma ve Rusya'nın petrol ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski, yayınlanan görüntülü mesajda "Eğer Rusya Ukrayna'ya dair planlarından vazgeçmediyse ve işgale devam ederse yeni bir yaptırım paketine ihtiyaç duyulacaktır... barışın sağlanabilmesi için" dedi.

Avrupa'nın geleceğini Ukrayna'daki direnişin belirleyeceğini ifade eden Zelenski, şu anda vergi ödemelerini karşılayamayacak olan şirketlerden vergi alınmayacağını açıkladı.

Zelenskiy, Telegram'dan paylaştığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının 12'nci gününde de devam ettiğini söyledi.

Dünya liderleri ile temaslarını sürdürdüklerini dile getiren Zelenski, "Ortaklarımızla temaslarımızdaki tezlerimiz mantıklı, adil ve dürüst. İşgal devam ediyorsa ve Rusya, Ukrayna'ya karşı planlarından vazgeçmiyorsa yeni yaptırımların uygulanması gerekiyor" dedi.

Rusya ile ekonomi ve ticaret alanındaki iş birliğinin durdurulması gerektiğini kaydeden Zelenski, "Rusya ile ihracat ve ithalatın boykot edilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

"Sivillerin yaşadığı mahallelerinin vurulması terör"

Zelenski, Rus ordusunun Ukrayna kentlerine yönelik saldırılarını sürdürdüğüne dikkati çekerek "İşgalciler, bu gece Mıkolayiv kentine saldırdı ve roket topçuları ile sivillerin yaşadığı mahalleleri vurdu, barışçıl Harkiv'in mahallelerine saldırdı" dedi.

Bunun "terör" olduğunu vurgulayan Zelenski, Ukrayna hava sahasının kapatılması talebini yineledi.

Zelenski, uluslararası toplumun karar alması ve Ukrayna'ya gerekli desteği sağlaması gerektiğinin altını çizerek "Ukrayna üzerindeki gökyüzünün güvenliğinin sağlanması için daha kaç kişinin ölmesi ve kayıpların yaşanması gerekiyor?" şeklinde konuştu.

Ukrayna askeri güçlerinin, Rus ordusuna karşı koyduğunu belirten Zelenski, Rus askeri güçlerinin "moralinin düşük olduğunu" söyledi.

Vinnıtsya askeri havaalanına yapılan saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti

Öte yandan Ukrayna, Rusya'nın Vinnıtsya askeri havaalanına düzenlediği saldırıda 5'i sivil 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi Vinnıtsya Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 7 Mart saat 07.00 itibarıyla Vinnıtsya havaalanı enkazı altında kalan 6 kişinin kurtarıldığı belirtildi.

Açıklamada, enkaz altından çıkarılan 9 cesedin ise 5'inin sivillere ait olduğu ifade edilerek, enkaz altında bir kişiyi daha arama çalışmalarının devam ettiği aktarıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün Vinnıtsya askeri havaalanına Rusya'nın 8 füze saldırısı yapması sonucu havaalanının tahrip edildiğini açıklamıştı.

 

Reuters, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU