NFT furyası sona mı eriyor?

NFT'lerin ortalama satış fiyatı 2 bin doların altına düştü

Bilim insanlarının Ekim 2021'de yayımladığı bir çalışma NFT ticaretinin, reel ekonomi kadar eşitsiz olduğunu ortaya koymuştu (Reuters)

NFT çılgınlığı hızını kaybetmeye başladı.

Dijital para birimlerinin fiyatlarını takip eden NonFungible'ın verilerine göre NFT'lerin ortalama satış fiyatı, 2 bin doların altına düştü. Bu meblağ geçen ay 6 bin 800 doların üzerindeydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Günlük satış ortalaması 31 Ocak'ta 160 milyon doları geçse de 5 Mart'ta yaklaşık 20 milyon dolar oldu.

Dijital eserlerin birincil satışları bu yılın başlarında 26 bin adete yaklaşmıştı ancak dün 3 bin 512'yi gördü.

İkincil satışlarsa ocakta günde 38 bini bulmuştu. Bu satışlar dün 8 bin 387'ye kadar indi.

Bununla birlikte en popüler NFT'ler de değer kaybediyor. Bored Ape Yacht Club adı verilen ve yaklaşık 20 bin maymun portresinden oluşan NFT koleksiyonundan bir eser, cuma sabahı yaklaşık 224 bin dolara satıldı. Satıcı, söz konusu NFTyi ocakta yaklaşık 291 bin dolara satın almıştı.

Fortune, NFT'lerin toplam piyasa değerinin 2021'in sonlarında 23 milyar dolara ulaştığını yazdı. Ancak takip sitesi CoinMarketCap'e göre piyasa değeri şimdi 10 milyar doların biraz üzerinde.

Bu düşüş enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı ve NFT'lerin, ABD Menkul Kıymetler, Borsa Komisyonu'nun radarına girmesi gibi nedenlere dayandırılıyor.

NFT nedir?

Açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.

NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.

Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.

Bunların sergilendiği ve açık artırmayla satılabildiği dijital pazarlar arasında OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi sanal platformlar yer alıyor.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Fortune

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU