Avrupa Parlamentosu’nun yeni başkanı: David Sassoli

Eski gazeteci olan merkez sol adayı, Antonio Tajani’nin yerine geçti

David Sassoli. Fotoğraf: Reuters

Avrupa Parlamentosu (AP), İtalyan sosyalist David Sassoli’yi yeni başkan seçti.

Demokrat Parti parlamenteri olan Sassoli, eski muhafazakar başkan Antonio Tajani’nin yerine geçti.

Eski gazeteci olan merkez sol adayı, oylamanın ikinci turunda 345 oy alarak seçimi kazandı. Sassoli’yi 160 oyla sağcı aday Jan Zahradil ve 119 oyla Green Ska Keller izledi.

Avrupa Konseyi liderleri hafta başında yaptıkları 3 günlük zirvede hazırlanan çalışma planının parçası olarak, AP başkanının sosyalist olmasını önermişti. Avrupa merkez solu, plan uyarınca, komisyon başkanlığını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sassoli iki buçuk yıl görevde kalacak. Bunun ardından parlamentonun merkez sağ grubu EPP’yle yapılan bir anlaşma uyarınca görevini devredecek.

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) liderleri bölgelerin önerilen çalışma planındaki zayıf temsiliyeti nedeniyle başkanın Orta ve Doğu Avrupa’dan seçilmesini tavsiye etmişti. Ancak bu gerçekleşmedi: Sassoli, Tajani'nin ardından gelerek, AP başkanı seçilen 7. İtalyan oldu.

Sosyalist başkan, seçimin ardından yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

Yaşananların omuzlarımıza büyük sorumluluklar yüklediği yeni bir parlamenter döneme giriyoruz. Birliği kuran atalarımızın yolundan gitmeliyiz. Onlar; barışı, demokrasiyi, adaleti, kalkınmayı ve eşitliği bir araya getirebilecek bir proje inşa etmek için savaşlara neden olan düşmanlıktan ve milliyetçilikten vazgeçmişti. Geçen aylarda pek çok insan bu projenin gerileme biçimini, yani bizim geçmişte sadece üzücü bir anı olarak gördüğümüz çatışmaları vurguladı. Ancak yurttaşlarımız bu harika projeye hala inandıklarını gösterdi. Bu proje, karşı karşıya olduğumuz küresel zorlukların üstesinden gelebilecek tek şey. (...) Entegrasyon sürecimizi yeniden başlatmak, birliğimizi değiştirmek ve yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına daha güçlü bir cevap vermesini sağlamak için yeterince güçlü olmaya ihtiyacımız var.

Avrupa demokrasisinde öncü rol oynaması için AP’nin bu parlamenter dönemde güçlendirilmesi gerektiğini belirten Sassoli sözlerini şöyle sürdürdü:

Avrupa Parlamentosu, Avrupa yurttaşlarının bağımsızlığının garantisidir. Yurttaşlar kendi tarihlerini sadece kendileri yazabilir. Kimse onların yerini alamaz ve konumunu gasp edemez.

Parlamentonun başkanı, organın konuşmacısı olarak hareket eder ve tartışmaları yönetir. Ayrıca parlamentoyu AB kurumlarında ve dışarıda temsil eder.
 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU