Rusya'ya yönelik yaptırımlar, ekonomik zorluklarla boğuşan Küba'nın turizmini de vuracak

"Bu yaptırımlar o kadar güçlü ki Rusya'yla ekonomik ilişkisi olan ülkeleri de etkileyecek"

Küba, turizmin canlanması için Rus ziyaretçilere güveniyordu (AFP)

Batılı ülkeler, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonun ardından Rusya'ya geniş çaplı yaptırımlar uyguladı.

Uzmanlar bu yaptırımların, Rusya'nın Latin Amerika'daki müttefikleri üzerinde de büyük etki yaratabileceğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaptırımlar arasında Rus bankalarının, uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması ve ABD'yle Avrupa Birliği'nin hava sahasını Rus uçaklarına kapatması gibi sert tedbirler var.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Batı Yarımküre Direktörü Juan Gonzalez'e göre bu yaptırımlar, kasıtlı olarak Rusya'nın müttefiklerini de vurmayı amaçlıyor:

Bu yaptırımlar o kadar güçlü ki Rusya'yla ekonomik ilişkisi olan ülkeleri de etkileyecek. Venezuela, Nikaragua ve Küba bu baskıyı hissedecek.

Gonzalez, Rusya'nın büyük finans kuruluşlarına ABD tarafından getirilen yaptırımların, "bunlarla iş yapan devletleri ve kuruluşları kesinlikle etkileyeceğini" savundu.

Uzmanlar, Rusya'nın petrol ihracatına yaptırım getirilmesi halinde Latin Amerika'daki etkilenecek ülke sayısının artacağını düşünüyor.

Yaptırımların ardından Rus havayolu şirketi Aeroflot, Küba, Meksika ve ABD'ye bilet satışını dün durdurdu. Azur Air de Küba, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti'ne uçuşlara son verdi.

Fransız haber ajansı AFP, ekonomisini canlandırmak için turizme güvenen Küba'nın bu gelişmelerle yeni sıkıntılarla boğuşacağını yazdı.

Zira ülkede Kovid-19 pandemisiyle darbe alan turizm, toparlanma sürecine girmişti.

Karayipler ülkesinde, pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesinden sonra Rus turistlerin sayısında patlama yaşanmıştı. 2021'de, bir önceki yıla oranla yüzde 200'lük bir artışla 146 bin Rus gelmişti.

Ancak savaş ve yaptırımlar yüzünden ülkedeki Rus turistler evlerine gitmek isterken, yeni turistlerin gelmesi de epey zorlaştı.

Turizm uzmanı Jose Luis Perello da Rusya-Ukrayna savaşının, "Karayipler bölgesinde uluslararası turizme bir darbe daha vuracağını ve seyahat korkusunu daha da artıracağını" söyledi.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU