Hürriyet yazarı: 2 uçağımız Kiev'de mahsur kaldı

"Her biri ortalama 110 milyon Euro değerindeki uçakların zarar görmemesi için Dışişleri Bakanlığı, Rus Dışişleri bakanlığı ile görüşmeler yaptı"

Fotoğraf: Hürriyet

Hürriyet gazetesinin havacılık yazarı Uğur Cebeci, Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna’da Türkiye’ye ait her biri 110 milyon euro değerinde olan iki uçağın mahsur kaldığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cebeci’nin bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Rus işgalinin başlamasından birkaç saat önce iki A400M nakliye uçağı Türk vatandaşlarının tahliyesi için Kiev’e gönderilmişti. Ancak Rusların bombardımanı nedeniyle havalimanı kullanılamaz hale geldi. Uçakların havalanması mümkün olmayınca ekipler Ukrayna Büyükelçiliği’ne sığındı. Her biri ortalama 110 milyon Euro değerindeki uçakların zarar görmemesi için çalışılıyor.

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait A400 M tipi stratejik nakliye uçakları, Kiev havalimanı pistleri bombalandığı için getirilemiyor. Rus işgalinin başlamasından birkaç saat önce Eskişehir’den havalanan iki A400M stratejik nakliye uçağı Türk vatandaşlarının tahliyesi için gönderilmişti. Uçaklar birbiri ardına Kiev havalimanına indikten kısa süre sonra Ruslar’ın bombardımanı başladı. Pistler ve taksi yollarının bombalanması sonucu havalimanı kullanılamaz hale geldi. Buna rağmen pistin az hasarlı bölgelerinden geçirilerek uçakların havalandırılması için çalışmalar yapıldı. Ancak bunun imkânsız olduğu görüldü. Yarı hazırlanmış toprak pistlerden bile kalkabilen Airbus’ın askeri kanadının imalatı olan A400M uçaklarının ekipleri de Ukrayna Büyükelçiliğimize sığındılar. Her biri ortalama 110 milyon Euro değerindeki uçakların zarar görmemesi için Dışişleri Bakanlığı, Rus Dışişleri bakanlığı ile görüşmeler yaptı. Uçakların ne zaman Türkiye’ye getirilebileceği bilinmiyor. Bu uçaklardan Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde mahsur kalanlarla birlikte 9 uçak bulunuyordu. Anlaşma gereği alacağımız 10’uncu uçak ise mart ayı ortalarında Airbus Askeri fabrikasının bulunduğu İspanya’nın Sevilla kentinden getirilecek.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU