Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin komedi kariyeri: Mizah yarışmasından Halkın Hizmetkarı'na

Zelenski'nin birçok romantik komedi filminde imzası var

Zelenski, 2019'da girdiği devlet başkanlığı yarışının ikinci turunda oyların yüzde 73'ünü almıştı (AP)

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon düzenlenmesinin ardından tüm dünyanın dikkatinin kilitlendiği Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenksi esasen ülkesinin en ünlü komedyeni ve 17 yaşından bu yana çeşitli şov ve yapımlarda boy gösteriyor.

2015 ve 2019 arasında 1+1 kanalında yayımlanan komedi dizisi Halkın Hizmetkarı'nda (Servant of the People) canlandırdığı karakter gibi beklenmedik bir şekilde devlet başkanı seçilen 44 yaşındaki Zelenski'nin kariyerinde birçok komedi ve romantik komedi yapımı var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski'nin en unutulmaz televizyon şovlarından birinde 5 dakika boyunca penisiyle "piyano çalarak" izleyenleri kırıp geçirdiği görüntülerse internette varlığını korumaya devam ediyor. Başarılı bir şovmenlik kariyerine sahip olan Zelenski bu nedenle zaman zaman "Ukraynalı Donald Trump" diye de anılıyor. 

Eski aktör henüz 17 yaşındayken Sovyetler Birliği coğrafyasının en meşhur komedi yarışması "Neşeli ve Yetenekliler Kulübü"nün (KVN) yerel yarışmasına katılmış ve daha sonra Ukrayna takımına dahil olmuştu. Ekip 1997'de KVN'nin ana yarışmasında birinci gelmişti. 

 

 

Komedyen aynı yıl ileride prodüksiyon şirketine dönüşecek Kvartal 95 adlı komedi ekibini kurmuştu. Kvartal 95, 1998'den 2003'e kadar birçok farklı ülkede gösteriler düzenlemişti.

Eski aktörün oyunculuk ve komedyenlik kariyerinde yer aldığı ses getiren yapımların bir kısmıysa şu şekilde:

Lyubov v bolshom gorode (2009)

Zelenski'nin Igor adlı dişçiyi canlandırdığı romantik komedi filmi New York'ta geçiyor. Amerika'da çalışan ve bir noktada cinsel güçlerini kaybeden üç arkadaş Artem, Oleg ve Igor umutsuzca çare aramaya koyuluyor ancak çabaları sonuçsuz kalıyor. Igor, Artem ve Oleg ancak aşık olurlarsa sorunlarını çözebileceklerini fark ediyor. 

Lyubov v bolshom gorode 2 (2010)

2018'de Ukrayna'da Sinema Kanunu'nun hükümlerine uymadığı gerekçesiyle yasaklanan film Igor'un babasının Tayland'daki çiftliğinde başlıyor ve Moskova'da devam ediyor. Üç arkadaş bu kez ilk cinsel ilişkide çocuk sahibi olmakla lanetleniyor. Korkuya kapılan arkadaşlar seks yapmaktan kaçınmaya karar veriyor ancak bu kez de sevgilileriyle araları bozuluyor. Üç arkadaş çözümü beklenmedik bir yerde buluyor. 

Sluzhebny roman. Nashe vremya (2011)

1977 yapımı Sovyet komedi filmi Sluzhebny roman'ın yeniden çevrimi olan filmde Zelenski, Anatoly Novoseltsev adlı bir finans uzmanını canlandırıyor. Anatoly arkadaşları aracılığıyla sert patronu Lyudmila Kalugina'nın aklına girmeye çalışıyor ve ekibin yolu Türkiye'den de geçiyor. Zorlu bir süreç yaşayan ikili nihayetinde evleniyor. 

 

wikipedia.jpg
(Wikipedia)

 

Rzhevsky protiv Napoleona (2012) 

wikipedia.jpg
(Wikipedia)

Rusya ve Ukrayna ortak yapımı komedi filminde Zelenski, Napolyon Bonaparte'ı canlandırıyor. Bonaparte'ın birlikleri Rusya topraklarında hızla ilerlerken Ruslar onu durdurmanın yollarını arıyor. Napolyon Avrupa'yı çoktan fethetmiş ve Moskova'yı ele geçirmiştir.

Şimdiki hedefiyse St. Petersburg'u ele geçirip savaşı nihai olarak kazanmaktır. Yalnızca gizemli bir Rus kadını Napolyon'u dünyayı fethetme planlarından uzaklaştırabilir.

Rusya'da cinsel devrimi desteklediği için ömür boyu hapse mahkum edilen bir adam kadın kılığına girerek Napolyon'u yolundan döndürmeye çalışacaktır. 

8 pershykh pobachen (2012)

Ukrayna ve Rusya ortak yapımı filmde Zelenski, başarılı veteriner Nikita Sokolov'u canlandırıyor. Başarılı televizyon sunucusu Vera Kazantseva'yla yolu kesişene kadar Nikita'nın hayatı son derece iyi gidiyordur. Ne olduğunu anlayamadan aynı yatakta uyanan ikilinin hayatı artık eskisi gibi olmayacaktır. 

 

wikipedia.jpg
(Wikipedia)

 

8 novykh pobachen (2015) 

Vera ve Nikita bu kez üç yıllık evli olarak izleyicinin karşısına çıkar. İkilinin aile hayatı o kadar da iyi gitmemektedir ve ayrılmaya karar verirler. Birbirleriyle tartıştıkları günün ertesinde her ikisi de hayalindeki ideal eşle aynı yatakta uyanır. Vera ve Nikita evliliklerini bu kez yeni bir açıdan değerlendirmek zorundadır. 

Halkın Hizmetkarı (Servant of the People) (2015-2019)

Zelenski, Ukrayna siyasetini eleştiren komedi dizisini hem yaratmış hem de başrolünde oynamıştı. Eski aktör dizide Vasyl Petrovych Holoborodko adındaki 30'lu yaşlarındaki lise tarih öğretmenini canlandırmıştı. 

 

1+1.jpeg
(Kvartal 95/1+1)

 

Holoborodko öğrencisinin çektiği bir videosunun viral olmasının ardından beklenmedik biçimde Ukrayna Devlet Başkanı olmuştu. Dizinin 28 Mart 2019'da sona ermesinin ardından Zelenski bu kez gerçek hayatta liderliğe adım atmış ve 21 Nisan 2019'da devlet başkanı seçilmişti. 

 

Independent Türkçe, The New York Post, Wikipedia, The Northern Echo

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU