Artık "Seyircinin Seçimi"ne de Oscar verilecek

Son birkaç yılda televizyon reytingi önemli ölçüde düşen törenin organizatörleri istatistikleri tersine çevirmek istiyor

94. Oscar Ödülleri töreni bu yıl 27 Mart'ta düzenlenecek (AFP)

Popüler olarak Oscar Ödülleri diye bilinen Akademi Ödülleri'ne bu yıl "Seyircinin Seçimi" kategorisinin ekleneceği duyuruldu. Bu kategoride Twitter kullanıcılarının oylarıyla yılın en popüler filmi seçilecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu açıklama Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok (Spider-Man: No Way Home) ve Ölmek İçin Zaman Yok (No Time To Die) gibi gişe canavarı filmlerin "En İyi Film" kategorisinde aday gösterilmemesinin ardından geldi. "En İyi Film" kategorisinde aday gösterilen yapımlar arasında yalnızca Dune: Çöl Gezegeni (Dune) gişede 100 milyon doları geçme başarısı gösterdi. 

Bahsi geçen filmlere törende yer verilmemesi, birçok sinemaseverin gösteriyi izlemeyeceğine yönelik endişeleri doğurdu.

İzleyiciler, 2021'de vizyona giren herhangi bir filmi Twitter'da, #OscarsFanFavorite etiketiyle oylayabilir. 

Sinemaseverler, 3 Mart'a kadar her gün 20 defaya kadar oy kullanma hakkına sahip ve kazanan isimlere oy verenler arasından rastgele seçilecek üç isim gelecek yıl törene davet edilecek.

#OscarsCheerMoment etiketiyle yapılacak ayrı bir anketteyse izleyicilere filmde heyecandan çığlık attıkları favori sahneleri sorulacak. Bu anketteki 5 popüler seçenek tören esnasında gösterilecek.

 

 

Organizasyonun böyle bir adım atmasında son dönemde törenin televizyon reytinglerinin önemli ölçüde düşmesi yatıyor. "En İyi Film" ödülünün Nomadland'e verildiği geçen yıl töreni izleyenlerin sayısı 2020'ye göre yüzde 56 düşmüştü. 

Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho'nun Parazit'inin (Parasite) damga vurduğu 2020 töreninde de istenen reytinglere ulaşılamamıştı. 

Son birkaç yılda ödüllendirmeye layık görülen filmlerin popüler yapımlardan uzaklaşması Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'ni (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) törenin popülaritesini artırmak için reform yapmaya itti. 

Organizatörler Star Wars ya da Marvel'ın süper kahraman filmleri gibi popüler yapımları da törene dahil etmek için 2018'de "popüler film" kategorisini önermişti. Ancak eleştirmenlerin öneriyi alaya alması nedeniyle tasarı rafa kalkmıştı. 

 

Independent Türkçe, France24, Entertainment Weekly

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU