Irak'ta KDP'li Hoşyar Zebari'nin cumhurbaşkanlığı adaylığına ret

Irak Yüksek Federal Mahkemesi Hoşyar Zebari’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını reddetti

Fotoğraf: AA

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) cumhurbaşkanı adayı Hoşyar Zebari’nin adaylık yolunu kapattı.

Irak resmi ajansı INA’nın haberine göre Zebari'nin adaylığı konusu bugün Federal Mahkemede görüşüldü.

Haberde, "Federal Yüksek Mahkeme, Hoşyar Zebari’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını reddetme kararı aldı" ifadeleri kullanıldı.

Mahkeme, daha önce Zebari’nin mali ve idari yolsuzluklar gibi gerekçelerle adaylığını geçici olarak durdurma kararı almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 Zebari kararın "siyasi" olduğunu söyledi

Zebari, Mahkemenin kendisini cumhurbaşkanlığı yarışından uzaklaştırdığı kararın ardından başkent Bağdat’ta basın toplantısı düzenledi.

Kararın alındığı bugünü "Irak için üzücü bir gün" olarak niteleyen Zebari, "Mahkemenin kararına saygı duyuyoruz ancak bu karar siyasi, önceden düşünülmüş ve organize edilmiş bir karardır." ifadelerini kullandı.

Zebari, cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli tüm şartları yerine getirdiğini savunarak, şunları kaydetti:

Irak devletinin başında güçlü birini istemiyorlar. İki dönem Dışişleri Bakanlığı yapmış, iyi bir devlet tecrübesine sahibim. Cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılmam dünyanın sonu olmayacak ancak zulme uğradık. Partimin (KDP) yeni aday konusundaki tutumunun ne olacağını bilmiyorum ve tek adayları hala benim.

Cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor

Irak'ta 2003'teki ABD işgali sonrası kurulan siyasi denklem gereği cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor.

Ülkede Kürtlerin temsil edildiği iki büyük partiden KDP, eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari’yi; Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i aday göstermişti.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU