ABD'den RTÜK'ün lisans kararına tepki: Basın özgürlüğüne saygı için uyarmaya devam ediyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamasında "Türkiye'deki basın özgürlüklerine ilişkin endişelerimiz ayrıntılı kanıtlara dayanıyor" ifadelerine yer verdi

Fotoğraf: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) DW Türkçe, Euronews Türkçe ve Amerika’nın Sesi haber sitelerine lisans başvurusu yapma şartı getirmesine ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

VOA Türkçe Yayın Bölümü'ne bilgi veren bir bakanlık sözcüsü, RTÜK ile ilgili gelişmelerden haberdar olduklarını kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yazılı açıklamasında, "Türkiye'deki basın özgürlüklerine ilişkin endişelerimiz ayrıntılı kanıtlara dayanıyor. Türkiye'yi basın özgürlüğüne saygı duyması ve bunu güvence altına alması için uyarmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

72 saat süre tanındı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RTÜK; DW Türkçe, Euronews Türkçe ve Amerika’nın Sesi sitelerine lisans başvurusu yapması için 72 saat süre tanımıştı. Bu kararın haber sitelerinde video yayınlandığı gerekçesiyle alındığı ifade edilmişti.

Yasa hakkında

İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı alması şart koşan yönetmelik 1 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete'de "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" adıyla yayınlanmıştı. Aynı senenin 1 Eylül'ünde yürürlüğe giren yasa ile Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girmişti.

Muhalefet tarafından "sansür yasası" olarak nitelendirilen bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK'ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınıyor. İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti de yıllık 100 bin TL olarak uygulanıyor. Yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5'ini de her yıl RTÜK'e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK'ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda. Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu. 

 

VOA Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU