Azerbaycan, gözaltındaki 8 askeri Ermenistan'a iade etti

Azerbaycan, Fransa ve AB'nin girişimleriyle sekiz Ermeni tutsağı serbest bıraktı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan'ın Fransa ve AB ile Ermenistan ile yaşadığı sınır sorunlarına zemin sağlamak için 8 Ermeni tutsağı serbest bıraktığını açıkladı / Fotoğraf: Twitter @eucopresident

Azerbaycan Esir, Kayıp ve Rehin Alınmış Vatandaşlardan Sorumlu Devlet Komitesi, 8 Ermeni askerinin ülkelerine iade edildiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komiteden yapılan açıklamada, iade edilenlerin, 16 Kasım 2021'de iki ülke sınırının Kelbecer istikametinde provokasyon girişiminde bulunurken gözaltına alınan askerler olduğu kaydedildi.

Açıklamada, bu adıma karşılık, Ermenistan tarafının da 1. Karabağ Savaşı'nda öldürülen ve toplu mezarlara gömüldükleri tahmin edilen Azerbaycanlı sivil ve askerlerle ilgili bilgileri, ayrıca toplu mezarların yerleriyle ilgili malumatları Azerbaycan'a vermesi gerektiği ifade edildi.

Michel: AB bölgedeki istikrarı ve refahı destekliyor

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan'ın Fransa ve Avrupa Birliği (AB) ile Ermenistan ile yaşadığı sınır sorunlarını görüşeceği görüşmelere zemin sağlamak için sekiz Ermeni tutsağı serbest bıraktığını açıkladı.

Charles Michel, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Emmanuel Macron, İlham Aliyev ve Nikol Paşinyan arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından Azerbaycan'ın 8 Ermeni tutsağı serbest bırakması ve tazminat ödemesi pozitif gelişmeler yaşandığının bir başka işareti" dedi.

Michel, "AB bölgedeki istikrarı ve refahı destekliyor" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile 4 Şubat'ta gerçekleştirdiği dörtlü video konferansta, 1. Karabağ Savaşı'nda kayıp olan Azerbaycan vatandaşlarının durumunu gündeme getirmiş, Paşinyan ise bu konuda işbirliği yapacağını taahhüt etmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da bu konuya destek vermişti.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ etrafında Ermenistan işgali altındaki toprakları Ekim 2020'de başlattığı askeri harekat ile geri almış ve Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeni yönetim arasında çatışmalar göre Rus barış gücü askerleri Karabağ'a yerleştirilmesi ile sona ermişti.

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU