Yusuf Kaplan: Süleymaniye’nin ruhu korunmalı

"Süleymaniye’nin etrafını 'tertemiz' yapmalıdır. İstimlak kararı mı olur, başka bir şey mi, orasını bilemem"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan da İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024'te bitmesi planlanan yurt binasının Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozduğu gerekçesiyle başlayan tartışmalara katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaplan, bugünkü köşe yazısında dün İlim Yayma Vakfı’nın bu konudaki toplantısına katıldığını ifade etti:

İlim Yayma’nın Süleymaniye’deki binası etrafında başlayan tartışma’dan bir güzellik hasıl olabilir. Vakfın genel merkezinde bir istişare toplantısı yaptık dün. Toplantıya İlim Yayma Vakfı Başkanı Bilal Erdoğan, Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Sakıp Şahinoğlu, Başkan Vekili Nurettin Alan ve diğer yöneticilerle, teknik ekip, yazarlar, akademisyenler katıldı.

Güzel bir bilgilendirme ve istişare toplantısı oldu. Vakfın yöneticileri, Süleymaniye’nin ruhunu korumak için her tür fedakârlığa hazır olduklarını söylediler. İlim yayma Vakfı, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, şehrin ruhunu, dokusunu bozmayacak, tek katlı bina ve hatta yıkım dâhil her tür kararına saygı duyacaklarını açıkladılar. Yeter ki, Süleymaniye’nin silüeti zedelenmesin, dediler.

“Radikal karar alınmalı”

“Şimdi artık top kurulda” diyen Kaplan, şunları söyledi:

Kurul, bence, Süleymaniye’nin ruhunu koruyacak radikal kararlar almalıdır. Süleymaniye’nin etrafını “tertemiz” yapmalıdır. İstimlak kararı mı olur, başka bir şey  mi, orasını bilemem.Ama bildiğim ve yüksek sesle dillendirmek istediğim tek şey, Süleymaniye’nin etrafının “tertemiz” yapılmasıdır. Bu tartışma buna vesile olabilirse devrim olur, diğer koruma girişimlerine de örnek teşkil eder.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU