30 bin lira elektrik faturası gelen cemevinde "Erenler selamıyla" birlik ve beraberlik fotoğrafı verildi

"Ticarethane" sayılarak 30 bin lira elektrik faturası kesilen Garip Dede Cemevi'ni aralarında ilahiyatçıların da olduğu İstanbul Dostları Platformu' tarafından ziyaret edildi

Garip Dede Cemevi'ni ziyaret eden ve içlerinde ilahiyatçıların da olduğu İstanbul Dostları Platformu ve cemevi yöneticileri birlikte "Erenler Selamı" adı verilen selam ile fotoğraf çektirdi / Fotoğraf: Twitter @CelalFrt

Yüksek elektrik faturaları toplumun her kesimine şok yaşatmaya devam ediyor.

Geçen günlerde İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Cemevi'nin dedesi Celal Fırat tarafından paylaşılan 30 bin 60 liralık elektrik faturası tepkilere neden oldu.

Çünkü cemevinin faturada ticarethane tarifesinde sınıflandırıldığı görülüyordu.

Sosyal medyada yapılan yorumlarda cemevlerinin de cami, kilise ve sinegoglar gibi resmi olarak ibadethane statüsünde sayılması gerektiği belirtilerek, ticarethane olarak sınıflandırılmasına ve diğer ibadethanelere tanınan haklardan faydalandırılmamasına yönelik eleştiriler yapıldı.

Fırat'ın ardından başka cemevleri yöneticileri de yaptıkları paylaşımlarda kendilerine gelen yüksek faturaları örnek göstererek tepkilerini ortaya koydu.

garipdedecemevi.jpg
Garip Dede Cemevi'nde geçen günlerde başlatılan ve Aleviliğin bilimsel yönlerden anlatıldığı "Alevi Akademisi" adlı çalışma akademisyenlerin de katılımıyla sürüyor 

 

Birçok ilahiyatçının da içinde olduğu İstanbul Dostları'ndan ziyaret

Kamuoyunun gündemine gelen Garip Dede Cemevi önceki gün "anlamlı" bir buluşmaya sahne oldu.

Aralarında Fatma Yavuz, Nesrin Ünlü, Murat Korkmaz, İshak Koç, Sadık Çelik, Mustafa Cemil Kılıç gibi ilahiyatçıların yanı sıra farklı inançlardan kişilerin de olduğu İstanbul Dostları Platformu, Garip Dede Cemevi'ne bir ziyaret gerçekleştirildi.

cemevibuluşma.jpg
Buluşmada ziyaretçiler Aleviliğe dair merak ettikleri soruları sordular / Fotoğraf: Twitter@CelalFrt

 

"İnsan bilmediği şeye düşmandır"

Celal Fırat, ziyaretin gerçekleştiği 5 Şubat 2022 Cumartesi günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ziyaretle ilgili "Bugün geniş yelpazeli yeni dostluklar oluşturduk. Çoğu ilahiyatçı ve farklı alanlarda hizmet eden dostlarla inanç, gelenek, görenek ve yarınlarımızı konuştuk. Hani derler ya insan bilmediği şeye düşmandır. Bu buluşmamıza vesile olan sevgili Fatma Yavuz hocamıza teşekkür ediyorum" dedi. 

Fırat'ın paylaştığı fotoğraflardan birinde cemevinde bulunan kişilerle ziyaretçilerin hep birlikte Alevi - Bektaşiler'de yaygın olan sağ elin kalbin üzerine konulduğu "Erenler selamı" vererek hatıra fotoğrafı çektirdikleri görüldü.

"Toplumsal uzlaşı adına faydalı buluşma oldu"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Fırat'a ziyaretin elektrik faturasına gösterilen tepkiye destek amaçlı olup olmadığını sorduk.

Fırat, ziyaretin faturanın duyurulmasından günler önce planlandığını ancak buluşmada bu konunun da gündeme geldiğini söyledi.

Ziyarette gelerek cemevini de gezen platform üyelerine merak ettikleri konulara dair bilgi aktardıklarını ifade eden Fırat, güzel ve dostane bir sohbet ortamında toplumsal uzlaşı adına faydalı bir buluşma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ziyaretçilerden ilahiyatçı Mustafa Cemil Kılıç da grubun gayet memnun ayrıldığını belirterek, "Ziyaretçilerden biri de benim cenaze imamı olan kuzenimdi. Gayet iyi izlenimler edindiğini belirtti. Cemevlerine ve Alevilere yapılan haksızlıklar dile getirildi. Cemevlerinin ibadethane statüsünde kabul edilmemesine ve gelen faturalara değinildi" dedi. 

 

"İçişleri Bakanlığı'ndan aradılar, Enerji Bakanlığı'nın cemevleri için genelge yayınlayacağını söylediler"

Ziyaret ile ilgili bilgi aldığımız Fırat'a açıkladığı faturanın ardından bir gelişme olup olmadığını da sorduk.

Fırat, faturaya dair sosyal medyadaki tepkisinin ardından aynı gün içerisinde İçişleri Bakanlığı'ndan yetkililerce aranarak Enerji Bakanlığı'nın cemevlerinin ticarethane olarak sınıflandırılmaması için bir genelge yayınlayacakları konusunda bilgilendirildiğini ancak henüz o konuda bir gelişme olmadığını söyledi.

"Faturayı ödemeyeceğiz, dava açacağız"

Fırat, cemevi yönetimi olarak tepki olarak faturayı ödememe kararı aldıkları ve faturanın iptali için dava açacaklarını söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

Cemevleri bizim ibadethanelerimizdir. Biz burada inancımızı yaşatmaya çalışıyoruz. Ticarethane olarak sınıflandırılması kabul edilemez. Sonuçta vergimizi ödüyoruz, vatandaşlık görevlerimizi yerine getiriyoruz. Ayrıcalık istemiyoruz sadece diğer ibadethanelere verilen hakların cemevleri için de tanınmasını istiyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU