Samsun'da Atatürk Anıtı'na halatlı saldırı: Devirmeye çalıştılar

Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, "MOBESE kameraları bozuk denildi önce bize. Bozuk değilmiş aracı tespit etmişler, bulmuşlar" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter

Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan Atatürk Anıtı'na dün gece yarısı bir saldırı gerçekleşti.

Anıt, bağlanan halatla devrilmeye çalışıldı. Saldırı girişimi başarısız olurken, olay sabah saatlerinde çevredeki esnafın fark etmesiyle ortaya çıktı.

Halk TV'den Nazlıcan Ermiş'e konuyla ilgili açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, "İktidar eliyle Atatürk'e, Cumhuriyet'e hain, terörist gibi bölücü söylemlerin ayyuka çıktığı bu dönemde bir meczubun gelip gece yarısı Atatürk Anıtı'na saldırması olabilecek bir şeydi. Oldu" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Vali 'MOBESE bozuk' dedi, değilmiş"

Samsun Valisi Zülkif Dağlı ile de görüştüğünü dile getiren Özkefeli, "Yapan aracın tespit edildiği söylendi bize. Gece yarısı Atatürk Anıtı'nın ayağından iple bağlayarak onu çekmeye çalışmış. Kınıyoruz, lanetliyoruz. MOBESE kameraları bozuk denildi önce bize. Bozuk değilmiş aracı tespit etmişler, bulmuşlar" dedi.

Özkefeli anıt için ise "Bu anıt Samsun halkının onur abidesi, Atasına minnetinin ifadesi. Yıkmaya güçleri yetmeyecek." diye konuştu.

2 kişi gözaltında

Samsun Valiliği'nden yapılan açıklamada ise ki şüphelinin gözaltına alındığı açıklandı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Kolluk birimleri ilgili aracı tespit etmiştir. Onur Anıtı'na urgan asmak suretiyle saldırı gerçekleştiren 2 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yürütülen titiz çalışmayla kısa sürede yakalanmış ve sorgulamalarına başlanmıştır. Bu saygısız menfur saldırının aydınlatılmasına yönelik adli ve idari süreç Valiliğimizce yakinen takip edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

Bağlantıları araştırılıyor

Atatürk Onur Anıtını yıkmak için saldırıda bulunanlarin kimlikleri belli oldu. C.İ.F. ve B.F isimli şahısların gözaltı süreci devam ediyor ve Cumhuriyet Savcılığı ve polis ideolojik bağlantılarını araştırılıyor. 

TBB'den suç duyurusu

Türkiye Barolar Birliğinden yapılan açıklamada, milli mücadelenin başladığı Samsun'da, Atatürk anıtına urgan bağlamak suretiyle yıkmak isteyen 2 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti'nin her karış toprağına kök salmış ve bu aziz vatanı borçlu olduğumuz Mustafa Kemal Atatürk'ü aklımızdan, yüreklerimizden ve bu topraklardan silmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini, iki şahısla ilgili hukuki süreci sonuna kadar yakından takip edeceğimizi kamuoyuna saygı ve kararlılıkla bildiririz" ifadelerine yer verildi.

Siyasi partilerden ve STK'lerden tepki

Samsun'da, Atatürk Anıtı'na urgan asılarak saldırı gerçekleştirilmesine, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarınca (STK) tepki gösterildi.

AK Parti, MHP ve BBP Samsun İl başkanlıklarınca Atatürk Anıtı önünde düzenlenen ortak basın açıklamasında metni, AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu okudu.

Açıklamaya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, MHP İl Başkanı Abdullah Karapıçak, BBP İl Başkanı ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel de anıt önünde yaptığı açıklamada, menfur saldırı nedeniyle provokasyona gelmeyeceklerini belirterek, "Bu kışkırtmaya gelmeyeceğiz. Samsun, Milli Mücadele'nin kıvılcımının yakıldığı yerdir. Bu şehir kurtulan değil, memleketi kurtaran şehirdir" diye konuştu.

İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy ise Cumhuriyet'in ve Türk milletinin değeri Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'da Türkiye ile özdeşleşmiş anıtına yapılan saldırıyı kınadıklarını vurgulayarak, "Bu menfur ve meczup saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu olayın sıkı takipçisi olacağız. Samsun, Cumhuriyet meşalesinin yakıldığı şehirdir. Samsun, Milli Mücadele'nin başladığı şehirdir. Bu şehre leke getirmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Atatürk Anıtı önünde bazı STK temsilcilerince de açıklama yapılarak, saldırı kınandı.

Vatandaşlar Atatürk Anıtı'nda nöbet tutuyor

Samsun'da Atatürk Anıtı'na urgan asılarak saldırı düzenlenmesine tepki amacıyla vatandaşlar, anıt önünde nöbet tutuyor.

Atatürk Parkı'nda yer alan anıt önü ve çevresinde toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri ile vatandaşlar, bekleyişini sürdürüyor.

İlkadım ve Atakum belediyeleri de çadır kurarak, buradaki vatandaşlara çay ve Regaip Kandili dolayısıyla kandil simidi ikramında bulunuyor.

Meşale yakan vatandaşlar, zaman zaman İstiklal Marşı, İzmir Marşı ve Onuncu Yıl Marşı'nı okuyor.

Emniyet güçlerinin önlem aldığı bölgede vatandaşların sabaha kadar nöbet tutmaya devam edeceklerini belirtildi.

 

Halk TV, Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU