Kobani davası öncesi Sancar'dan açıklama: Asgari hukuk kurallarına uygunluk bile sözkonusu değildir

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Gerçek anlamda bir kumpasla karşı karşıyayız. Mahkeme heyetinin tutumu ve iktidar ortaklarının mahkemeye yönelik açıklamaları da bu davanın amacını net bir şekilde ortaya koymaktadır" diye konuştu

Fotoğraf: HDP

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında açılan Kobani Davası'nın 9’uncu duruşması bugün Sincan’da görülmeye başlandı.

HDP Eş Genel aşkannı Mithat Sancar, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, " Nisan ayından beri devam eden duruşmalar, dünya ve Türkiye tarihine hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olarak geçmiştir. Evrensel normlara uygun bir yargılama yapılmadığı ortadadır. Türkiye’de asgari hukuk kurallarına uygunluk bile söz konusu değildir. Gerçek anlamda bir kumpasla karşı karşıyayız. Mahkeme heyetinin tutumu ve iktidar ortaklarının mahkemeye yönelik açıklamaları da bu davanın amacını net bir şekilde ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

Sancar şöyle devam etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duruşma periyotlarının düzenlenmesi bile tek başına nasıl gayri insani şartlarda bir yargılama piyesi sergilendiğini ortaya koyuyor. En son iki hafta ara verme gibi bir kararı oldu mahkemenin. Mahkeme heyeti de değişti. Bu periyotlar yargılanan arkadaşlarımız ve avukatlar açısından insanlık dışı bir zorlama yaratıyor. Bütün bunlara ek olarak bugüne kadar yapılanlar; savunma hakkının kısıtlanması, yargılanan arkadaşlarımızın kendilerini savunma imkanlarının ortadan kaldırılması başta olmak üzere pek çok ihlali de barındırıyor.

"Baskılar yaygınlaşıyor"

Açıkamasında "Kürtçeye, Kürtlere, Kürt kültürüne ve halkına karşı baskılar yaygınlaştığını" savunan Sancar, "Daha dün İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan sokak sanatçılarına polisin pervasızca müdahalesinin görüntülerini gördük. Buna benzer örnekler başka alanlarda da karşımıza çıkıyor. Amacımız bu ülkede adaleti herkes için eşit şekilde tesis etmektir" dedi.

"Güçlü bir birlikteliğe ihtiyaç var"

Sancar şu ifadelerle devam etti:

Bu sisteme karşı gerçek alternatifi ortaya koyacak şey de demokrasi güçlerinin bir araya gelmesidir. Barış ve demokrasi üzerine kurulacak bir gelecek için güçlü bir birlikteliğe ihtiyaç vardır. Kobani Kumpas Davasını boşa çıkaracağız, kapatma davasını boşa çıkaracağız. Bu rejimi dayandığı adaletsizliklerle birlikte tarihin çöplüğüne gömecek gücümüz var. Yeter ki bu gücü etkili ortak mücadelenin bir kaynağı haline getirelim. Herkesin bu konuda üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmesi gibi bir sorumluluğu var.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU