Demokratik Kongo'da iki BM uzmanının öldürülmesiyle ilgili davada karar verildi: 51 kişiye idam

İsveç Yeşiller Partisi'nde görev yapan Zaida Catalan'ın kafası kesilmişti

Hayatını kaybettiğinde Zaida Catalan 36, Michael Sharp ise 34 yaşındaydı (AFP/Reuters)

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2017'de iki Birleşmiş Milletler görevlisinin cinayetinden sorumlu 51 kişiye idam cezası verildi.

Kananga'daki bir askeri mahkeme, ABD'li Michael Sharp ve İsveçli Zaida Catalan'ın öldürülmesiyle ilgili 4 yıldır süren davada yargılanan 54 kişiden 51'ini cumartesi günü idam cezasına çarptırdı.

Duruşmada yargılananlardan 22'si kaçak durumda olduğu için mahkeme bu kişilerin gıyabında karar verdi.

2017'de Birleşmiş Milletler (BM), Sharp ve Catalan'ı Kasai bölgesinde milislerle hükümet güçleri arasındaki çatışmaların ardından gündeme gelen toplu mezar haberlerini araştırması için uzman olarak görevlendirmişti.

Kasai bölgesindeki çatışmalar, 2016'da Lulula etnik grubunun bir parçası olan Kamuina Nsapu milislerinin lideri Jean-Pierre Mpandi'nin polis tarafından öldürülmesiyle patlak vermişti. Bunun üzerine Kamuina Nsapu ayaklanması adı verilen olaylar başlamış, silahlı grup üyeleri bölgede isyan çıkararak 2017 ortalarına kadar yaklaşık 3 bin 400 kişiyi öldürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kongo'daki yetkililerin açıklamasına göre Sharp ve Catalan, bölgede çalışma yaparken 12 Mart 2017'de kaçırılmış ve aynı gün öldürülmüştü.

Aralarında Sharp ve Catalan için çalışan çevirmen Betu Tshintela'nın da bulunduğu üç kişinin cesedi, olaydan 16 gün sonra bulunmuştu. İsveç Yeşiller Partisi'nde görev yapan Catalan'ın kafası kesilmişti.

Fakat Haziran 2017'de BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sızdırılan bir raporda söz konusu cinayetlerin "önceden tasarlanmış bir tuzak" olduğu ve devlete bağlı güvenlik güçlerinin olayda rol oynamış olabileceği iddia edilmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, şoke olduğunu belirterek "Adaletin yerini bulması için elimizden geleni yapacağız" demişti.

Davada yargılanan kilit isimlerden biri, milislerle işbirliği yaparak onlara mühimmat sağladığı öne sürülen Albay Jean de Dieu Mambweni'ydi. Hakkındaki suçlamaları reddeden ve idam cezası alması öngörülen Mambweni'ye, bunun yerine "emre itaatsizlikten" 10 yıl hapis cezası verildi. Avukatlarıysa karara itiraz edeceklerini belirtti.

Yargılanan neredeyse tüm Kamuina Nsapu militanları idam cezası alırken, bir gazeteci ve polis memuruysa serbest bırakıldı.



Independent Türkçe, BBC, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU