İstanbul Havalimanı'nın CEO'su: Atatürk Havalimanı açılamaz, biz varken ihtiyaç yok

"Metronun olmaması eksiklik mi? Evet, eksiklik"

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Havalimanı'nı yöneten İGA'nın CEO'su Kadri Samsunlu, havalimanında metronun olmamasının bir eksiklik olduğunu ifade etti. Atatürk Havalimanı’nın tekrar açılamayacağı görüşünü dile getiren Samsunlu, “Biz varken ihtiyacı yok. Bizimle beraber de yok” dedi.

Halk TV’den İsmail Saymaz, şehirde yaşanan kar fırtınası sırasında binlerce insanın mahsur kaldığı İstanbul Havalimanı’nı gezdi. Burada havalimanının CEO ile yaptığı görüşmeyi aktaran Saymaz’ın söyleşisinden bir kısım şöyle:

Havalimanında 20 bin insan mahsur kaldı. İnsanlar kartonlarda yattı. Protesto oldu. Bu tabloyu nasıl açıklıyorsunuz?

Kar başladıktan sonra takımıma şunu söyledim: "Ne kara ne de hava tarafında kimse kalmamalı. Herkesi içeri alacağız." Bir parçası, uçaktakilerin tahliyesiydi. İkincisi, bağlantı yolunda kalan bin araç. D-20'den havalimanı sapağını geçince kara saplanmışlar. Önlerini açtık, tek tek içeriye aldık. Büyük kısmı yolcu ve turist getiren taksi ve servislerdi. Saat 21'de kar bitti. Dışarıda kimse kalmadı. İçeriye geldik. Neye ihtiyaç var? Yemeğe. Hemen kumanya. Kızılay ile valilikle konuştuk. 60 bin kumanya ve 5 bin battaniye dağıtıldı. Büyük kısmı AFAD'dan geldi.

20 bin insan neden bu halde yattı?

Nerede yatıracağım? Havalimanında kapasiteler yolcu akışına göre hesaplanır. 25 bin kişinin kalması için ayarlanmış tesis değil burası. Öncelik ne? İnsanın emniyetini, ihtiyaçlarını, zarar almadan fırtınayı geçirmesini sağlamak. Onu yaptık.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Otel?

Var, 450 yataklı. Anında doldu tabi. Bakın, bu bir felaket. İnsanların tümüne yatak ve koltuk vermemiz mümkün değil. Kişisel güvenlikleri sağlandı mı? Yüzde yüz.

Metro olsa kalabalık evine dönmez miydi?

Yolcularımızın ağırlıklı kesimi yabancı. Metro olsa da şehre gidip otel arayacağını düşünmüyorum. Ben yapmam. Beklerim.

Ama vatandaşlar var.

Evet, onlar bekledi.

Metro olsa dönerlerdi. Bu bir eksiklik değil mi?

Metronun olmaması eksiklik mi? Evet, eksiklik. Metro geliyor mu? Evet, geliyor. Şu an deneme sürüşü yapılıyor. Nisan gibi açılacak. Metronun olması durumunda insanlar evinde kalırdı ama indikleri anda ulaşım bulabilecekler mi... Doğru, ben de evime gitmeye çalışırdım. Ama o geceki profile bakın, ağırlıklı yabancıydı.

Havalimanının metrosu tamamlanmadan açılması bana göre hataydı.

Bence değil. Biz havalimanına erişimi sağlıyor muyuz? Sağlıyoruz. Taksi var. Otobüs var. Hava-İst var. Özel araç var. Otoparklar ucuz. Bu kadar yoldan erişiliyorsa, yatırımı da bitirdiysek metro gelmedi diye iki sene kapalı tutabilir miyiz? Ekonomik değil. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda da metro yok. Ankara'da da.

Metrosu olan AHL'yi terk ederek, metrosu olmayan İstanbul'a geldik. Bu haklı bir eleştiri değil mi?

Doğru bir eleştiri. Ama bu havalimanının stratejisi farklı. AHL kapasite olarak THY'nin büyümesini destekleyecek noktada değil.

Kimi vatandaşlar AHL'nin yeniden açılmasını istiyor.

AHL açılamaz.

Neden?

Biz varken ihtiyacı yok. Bizimle beraber de yok.

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU