Kurtulmuş: Dövizdeki 13 lira seviyesi devam ederse baz etkisiyle birlikte enflasyonun daha da aşağı ineceğini düşünüyoruz

AK Parti’li Kurtulmuş, haziran başından itibaren turizm sektöründen yüksek gelirler elde edileceğini ümit ettiklerini bildirdi

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Dövizdeki 13 lira seviyesi devam ederse baz etkisiyle birlikte enflasyonun daha da aşağı ineceğini düşünüyoruz” dedi.

Sakarrya’da konuşan Kurtulmuş bütün anketlerde AK Parti'nin açık ara birinci parti olduğunu, AK Parti'nin Türkiye'de 11 milyon 170 binden fazla üye sayısına sahip olduğunu bildirdi.

Bir milyona yakın üyenin salgın sürecinde yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, "Bu, büyük bir güçtür. Üye yaptığımız her arkadaşımızı takip edeceğiz. Gideceğiz, konuşacağız, gönlünü alacağız, yeni üyeler yapacağız" şeklinde konuştu.

"Türkiye’nin birçok sektörde çok güçlü üretimler yaptığına şahit olduk"

Kurtulmuş, Türkiye'nin salgının da etkisiyle 2020 yılını küçük bir pozitif büyümeyle atlattığını söyledi.

"2021 yılında dünyada en hızlı büyümeye sahip ülkelerden birisi olduk, yüzde 10 civarında" diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

225 milyar dolarlık bir ihracatımız oldu. Aralık ayı rakamı tam daha netleşmediği için tahmini söyleyeceğimiz 14-14,5 civarında bir cari açıkla yılı kapatmış olduk. Bunlar güzel şeyler, Türkiye ekonomisi için ümit verici hususlar. Ve bu süre içerisinde pandemi şartları devam etmesine rağmen Türkiye’nin birçok sektörde çok güçlü üretimler yaptığına hep beraber şahit olduk. Örnek olsun, geçtiğimiz hafta Akıncı İHA ve SİHA’larının satılması, Hürkuş ile ilgili sözleşmeler yapıldı. Türkiye, kendi milli savunma sanayimizde helikopter motoru imalatı ve kendi gemi imalatlarımız dahil olmak üzere fevkalade büyük önemli çıkışlar sağladı. Türkiye, ABD'de dünyanın en önemli otomobil fuarında kendi arabası TOGG'u dünya piyasalarına tanıttı. TURKOVAC aşısını üreterek dünyada aşı üreten 9 ülkeden birisi haline geldi. Bütün bunlar Türkiye için önemli.

"Enflasyonun daha da aşağı ineceğini düşünüyoruz"

İki önemli gelişmenin gelecek aylarda yaşanacağına işaret eden Kurtulmuş, "Bunlardan birisi, tarımsal üretimin daha verimli olduğu, daha iyi sonuç aldığımız bir yıl olacak ve haziran ayının başından itibaren de turizm sektöründen fevkalade yüksek gelirler elde edeceğimizi ümit ediyoruz. Bu enflasyon ortamını, enflasyon baskısını aşağı indireceğini görüyoruz. Ayrıca dövizdeki 13 lira seviyesi devam ederse baz etkisiyle birlikte enflasyonun daha da aşağı ineceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Kurtulmuş, vatandaşların alım gücünün arttırılması için de her türlü tedbiri uyguladıklarını belirterek, asgari ücretteki artışı, devlet memurlarına verilen zamları anımsattı.

Ekonomi olarak çok zor bir süreçten geçildiğini yineleyen Kurtulmuş, dünya ekonomilerine bakıldığında Türkiye ekonomisinin yapısal anlamda sorunlar içinde bulunmayan ender ekonomilerden olduğunu söyledi.

Sanayi tesislerindeki kesintiler

Kurtulmuş, sanayide doğalgaz ve elektrik kesintilerine de değinerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, ilgili kurum ve kuruluşlarımız, Türkiye’nin bu enerji girdisinde eksik kalmaması için her türlü imkanı kullandılar. Çok şükür yarın itibarıyla elektrik kesintileri tamamen kaldırılmış olacak. Bu, bir çalışmadır, millet adına bütün imkanları seferber etmektir. İnşallah Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamayla da şu anda yüzde 40 olan doğal gaz kesintisinin de tamamı kaldırılacak, yüzde 20’ler seviyesine indirilmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde doğal gazla ilgili bu kesinti tamamıyla ortadan kaldırılacaktır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU