Cezaevlerinde hasta tutuklu ve hükümlüler tek tek ölüyor... Ailelerden "Çocuklarımızı tahliye edin" çağrısı

Türkiye cezaevlerinde son dönemde birçok hasta tutukludan ölüm haberleri gelirken, aileler de hasta çocukları için 'adalet nöbetleri' başlattı

Fotoğraf: Independent Türkçe

29 yıldır cezaevinde bulunan hasta tutuklu Halil Güneş, uzun zamandır akciğer ve kemik kanseriyle mücadele ediyordu. Güneş, 15 Aralık 2021'de Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulduğu hücrede yaşamını yitirmiş halde bulundu.

28 yıllık mahpus Abdulrezzak Şuyur'a üç ay önce akciğer kanseri teşhisi konuldu. Şuyur'un, cezasının bitmesine 14 ay kalmıştı, tahliye talebi de kabul edilmedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM), başvuran Şuyur hakkında, 2006'da birçok yönden hak ihlali kararı verdi. Şuyur, 16 Aralık 2021'de cezaevinde yaşamını yitirdi.


Salih Toğrul, 18 yıllık cezaevi sürecinin ardından 2007 yılında iki kez kalp krizi geçirdi, ardından kısmi felç oldu. 2013 yılında cezaevinde düştü, beyin kanaması geçirdi, reflekslerini ve hafızasını yitirdi.

İhtiyaçlarını karşılayamayan Toğrul, 2014 yılında tahliye edildi. Hapishaneden sedye ile çıkarılan Toğrul tedavi gördüğü Mersin Şehir Hastanesi'nde 15 Aralık 2021'de yaşamını yitirdi.


Hasta tutuklular birer birer tabutlarla cezaevinden çıkarken, Garibe Gezer'in Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden, Vedat Çem Erkmen'in ise Tekirdağ Cezaevi'nden intihar haberi geldi.

82 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın da aralarında olduğu hasta tutuklu ve hükümlülerin durumu gittikçe kötüleşiyor. 


Cezaevlerinde bin 605 hasta tutuklu bulunuyor

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 249 bin 180'i erkek, 9 bin 873'ü kadın ve 630'u çocuk olmak üzere, Türkiye'de toplam 259 bin 683 hükümlü bulunuyor.

Ayrıca, 34 bin 976'sı erkek, bin 756'sı kadın ve bin 311'i çocuk, toplam 38 bin 43 tutuklu mevcut. Buna göre, Türkiye'deki cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı toplam 297 bin 726.
 

Tam ekran yakalama 27.01.2022 104830.jpg
Kaynak: cte.adalet.gov.tr

 

"7'si infaz ertelemelerinden kısa bir süre sonra olmak üzere en az 59 hasta mahpus yaşamını yitirdi"

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 14 Aralık 2021'deki verilerine göre ise, Türkiye'deki cezaevlerinde yaklaşık bin 605 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bunlardan 600'ünün durumu ağır seyrediyor. Üstelik bu sayının, yalnızca başvuruda bulunanlar üzerinden elde edilebildiği belirtildi.

İHP Van Şubesi'nin açıklamasında, "2020 yılı başından bugüne kadar 7'si infaz ertelemelerinden kısa bir süre sonra olmak üzere en az 59 hasta mahpus yaşamını yitirmiştir" denildi. 

İHD'nin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

Mehmet Ali Çelebi 4. evre kanser hastası olmasına rağmen, uzun bir süre tahliye edilmedi ancak geri dönülemeyecek boyuta gelindiğinde infazı ertelendi ve 10 gün sonra da kaldırıldığı hastanenin yoğun bakımında yaşamını yitirdi. Yine son olarak İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ve tedavisi yapılmayan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nden (Rojavalı) ağır hasta mahpus Bangin Muhammed'in yaşamını yitirdiğini büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.
 

hasta tutuklular  (2).jpg
Aileler, hasta tutuklu ve hükümlü yakınları için 'adalet nöbeti' başlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ailelerden "Çocuklarımızı tahliye edin" çağrısı

Türkiye cezaevlerinde son dönemde birçok hasta tutuklu ve hükümlüden ölüm haberleri gelirken, aileler de hasta çocukları için 'adalet nöbetleri' başlattı.

Ailelerin başlattığı 'adalet nöbetleri'ne sivil toplum örgütleri, insan hakları dernekleri de destek veriyor. Birçok hasta tutuklu, cezaevinde kendi başlarına yaşamını idame edemiyor ve koğuş arkadaşları yardımıyla hayata tutunmaya çalışıyor. 

Birçok hasta tutuklu defalarca ameliyat olmuş, diyabet, kalp, tansiyon, şeker, kolesterol ve prostat gibi hastalıklarla mücadele ediyor. 

Devletin güvencesi altında olan hasta tutukluların birçoğuna doktor rapor verilmezken, raporları olanlar ise tahliye edilmiyor.

Daha önce tahliye olması için doktor raporu olan birçok tutuklu cezaevinde yaşamını yitirdi. 
 

hasta tutuklular (adalet nöbeti.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Biz de diğer ailelerin yaşadığı acıyı tatmak istemiyoruz"

Hasta tutuklulardan biri de 67 yaşındaki İbrahim Alkan.

Van F-Tipi Cezaevi'nde 3 yıldır tutuklu bulunan Alkan, diyabet, kalp, tansiyon, şeker, kolesterol ve prostat gibi birçok hastalıkla mücadele ediyor. 
 

hasta tutuklular  (İbrahim alkan).jpg
İbrahim Alkan 

 

İbrahim Alkan'ın eşi Dılşah Alkan, hasta tutukluların cezaevlerinde ölmelerine seyirci kalmak istemediklerini söyledi.

Doktor raporları olmasına rağmen, eşinin tahliye edilmediğini belirten Alkan, "Cezaevlerindeki hastalar bir önce serbest bırakılsın. Cezalarını evlerinde çekmesini istiyoruz. Bu konuda herkesi duyarlı olmasını istiyoruz" dedi. 
 

hasta tutuklular  (Dılşah alkan).jpg
İbrahim Alkan'ın eşi Dılşah Alkan

 

Eşinin birçok hastalıkla mücadele ettiği ifade eden Alkan, şöyle konuştu:

Eşimin kalp, şeker, tansiyon gibi birçok hastalığı var. Ayrıca, eşime günde 4 tane insülin iğnesi vuruluyor. Hastalıklarıyla ilgili birçok raporu var. Bu raporları savcılığa verdik ama kabul etmediler. Bu hastalıklar içerisinde daha fazla cezaevi şartlarını kaldıracak durumda değil. Çünkü yaşı epeyce ileri. Psikolojisi de bu koşullar için o kadar elverişli değil. Bugüne kadar cezaevinde birçok hasta tutsağın cenazesi çıktı. Yani biz de diğer ailelerin yaşadığı acıları tatmak istemiyoruz.


"5 defa ameliyat oldu; durumu gün geçtikçe kötüleşiyor"

Bir diğer hasta tutuklu ise, 27 yıldır cezaevinde bulunan Görgin Oktar.

5 defa ameliyat olan Oktar'ın akciğerinin 3'te 2'si alınmış. Ayrıca, kalp büyümesi, diyabet, bacaklarda varis, vücudunca şişme, siyahlaşma gibi birçok hastalıkla mücadele ediyor.

Bu hastalıklarla mücadele eden Oktar'ın durumu giderek ağırlaşıyor.
 

hasta tutuklular  (Görgin Oktar).jpg
Görgin Oktar

 

Abdurrahman Oktar, kardeşi Görgin Oktar'ın defalarca ameliyat geçirdiğini belirterek, "Kardeşim iki defa akciğerden ameliyat oldu. Ameliyattan dolayı akciğerin 3'te 2'sinin alındı" diye konuştu.

Kardeşinde kalp büyümesi, diyabet, bacaklarda varis, vücudunca şişme, siyahlaşma gibi birçok hastalığının yanı sıra, ağızından kan geldiğini de ifade eden Oktar, "Bu kadar ağır hastalıklarla mücadele eden kardeşim bir önce serbest bırakılmalıdır. Çünkü durumu gün geçtikçe kötüleşiyor. Bu yüzden kardeşim serbest bırakılmalı ve tedavi edilmelidir" ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU